Blog

Gastvrije kop koffie 40/100, kleding maakt de medewerker.

Kristels Fashion, leverancier voor bedrijfskleding voor alle sectoren. De website opent met deze zin en biedt een kijkje in de kledingwereld van zorg en automotive tot beveiliging en wegenbouw. Ik heb afgesproken in de showroom met Marie Christie Eijffert – van Groeninge, oprichter en directeur van dit familiebedrijf, sinds 1994.

Marie Christie is mijn contactpersoon geweest bij een groots kledingtraject in de zorgsector, een paar jaar geleden. De lijnen waren kort, we wisten elkaar snel te vinden en de communicatie was transparant, heel prettig. Ze zegt daar zelf over: “onze core business is niet zozeer het product, maar de communicatie eromheen. Ontzorging en dienstverlening start al wanneer de klant een hulpvraag stelt. Stapsgewijs bouwen we aan tevredenheid bij alle gebruikers.” Ik herken zeker de term ontzorging; het project waar ik bij betrokken was bestond uit een divers assortiment bedrijfskleding met vele uitzonderingen. Kristels Fashion creëerde orde in de spreekwoordelijke chaos! Ze levert eigenlijk een ‘all inclusive’ formule, met daarbinnen alle denkbare mogelijkheden op maat. “Onze service reikt ver” vertelt ze trots, “we zijn dan misschien niet de goedkoopste, maar onze dienstverlenende werkwijze is goud waard. Bovendien gaan we mee in de actuele mode, maar we zullen nooit de functionaliteit uit het oog te verliezen!”

Ook over de kracht van het familiebedrijf is Marie Christie heel duidelijk. “We doen het samen, maar hebben wel een duidelijke rolverdeling. Continue werken we aan relatiebeheer, we stimuleren groei en vieren samen het met het hele team successen. Hoe fantastisch is het wanneer je als familiebedrijf uit Tilburg een grote Europese aanbesteding wint!” Zo ontspannen als ze er nu bij zit, zo probeert ze zich ook te profileren naar haar team; ‘Heb het samen leuk!’, is haar devies. Ze legt de lat hoog, vraagt daarbij veel van zichzelf en van haar omgeving. Maar haar uitstraling vertelt ook hoe ze zich voelt, en is het goed dan geeft ze ook heel veel terug.

Met zo’n devies kan het niet anders dan dat gastvrijheid ook een grote rol speelt binnen de organisatie. Marie Christie noemt een mooi voorbeeld: ”Kleding passen is niet altijd leuk. Wij proberen een omgeving te creëren die prettig en warm is, zodat mensen zich op hun gemak gaan voelen. Dat betekent een hele ruime paskamer met een afsluitbare deur en Carpe Diem behang. Een flesje water voor onderweg staat al klaar.” Mooi om te zien dat de afstand die er soms tussen opdrachtgever en gebruiker is op deze manier klein gemaakt wordt; het draait om mensen, zij staan centraal.

Dankjewel Marie Christie, dat je me een blik gegund hebt in jouw wereld. De gastvrijheid van Kristels Fashion is groot, en de koffie heerlijk!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 39/100, een warm welkom is altijd welkom!

First Impression is geen gewoon bedrijf, het is een Experience Centre. Alles draait om beleving, om het prikkelen van zintuigen. Door audiovisuele techniek anders-dan-standaard te tonen zet ze geïnteresseerden en opdrachtgevers aan het denken en kan ze maatwerk leveren. Ik ga koffiedrinken met Koen Wouters, en heb afgesproken in de hotellobby van First Impression.

Je leest het goed, een hotellobby! Deze quote van de website zegt alles over een eerste indruk: Een warm welkom is altijd welkom. En een goede start is altijd een goed begin. Koen, Chief Inspiration Officer en mede-eigenaar van First Impression, werkt het liefst op deze plek, die voor hem synoniem is aan de gastvrije uitstraling van een hotel. Ruim 20 jaar geleden gestart met een drive in show, inmiddels een innovatieve maatwerk organisatie met 75 medewerkers. Het is een organisatie zonder lagen; er zijn vijf taakteams die elk een ‘teamlead’ hebben als aanspreekpunt, de bedoeling is vooral dat collega’s elkaar rechtstreeks aanspreken. “In het begin was dit even wennen”, vertelt Koen, “maar wij zien ontstaan dat medewerkers elkaar inspireren en daardoor ook veel meer uit zichzelf kunnen en willen halen. Het is een rijkdom ons bedrijf op deze manier te kunnen laten groeien.”

De kunst is om de techniek zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen, zodat alle aandacht uitgaat naar de beleving. Vandaar dus ook dat (mogelijke) opdrachtgevers altijd bij het First Impression uitgenodigd worden, in Bar24 om precies te zijn. De plek die haar naam ontleent aan huisnummer 24 en aan een 24/7 markt en mentaliteit. Het idee van een hotellobby is bedoeld om bezoekers even te laten ‘landen’ en te ontspannen voordat het gesprek aangegaan wordt. Begonnen als geintje is er inmiddels om Bar24 heen een eigen ‘branding’ ontstaan; zo staan er 24 verschillende soorten gin in de bar en zijn de flesjes water voorzien van het logo, net als de bierviltjes. Verder zijn er zelfs horecamuntjes van Bar24 in omloop die, voorafgaand aan het bezoek, toegestuurd worden aan de gasten. Superleuk, het plezier om bezoekers te verrassen op deze plek spat ervan af!

Maar ook tijdens de experience tour kijk je je ogen uit. Het is beleven met een hoofdletter B, maar zonder dat de nadruk ligt op First Impression. En dat komt het verwonderen zeker ten goede, je wordt ondergedompeld in een audiovisuele droomwereld. Koen is er heel duidelijk over: ”de wereld wordt steeds virtueler, maar onze insteek zal altijd persoonlijk blijven. Niets voegt meer toe dan iemand die zegt: welkom, fijn dat je er bent!”

Dat klopt helemaal Koen, First Impression biedt een gastvrije omgeving met een bank in de lobby waar je liefst de hele middag in weggezakt wilt blijven zitten… Dank, het was fijn om bij jullie te zijn!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 37/100, van Klantenvertellen naar Looqify!

10 jaar geleden lanceerden Jeroen van Opbergen en Lasse Bourgonje de website Klantenvertellen.nl. Een portaal dat het makkelijk maakt voor bedrijven om reviews te verzamelen en deze zichtbaar op hun website te plaatsen. Samen met Kiyoh, dat gericht is op webshops, is Klantenvertellen marktleider binnen de branche van klantbeoordelingen. Jeroen en Lasse starten een nieuw zakelijk avontuur, dus spreek ik met hen af voor een gastvrije kop koffie.

Klantenvertellen is in 2014 verkocht aan DTG, met inbegrip van de directie voor 3 jaar. Die periode is inmiddels voorbij, en een nieuw plan staat klaar om gelanceerd te worden. Dat plan heet Looqify en heeft alles te maken met het ont-zorgen van ondernemers. Het begon allemaal een jaar of 2 geleden, toen het huis van Jeroen werd verbouwd. Alle betrokken bouwpartijen zegden tijdens de verbouwing toe foto’s te willen maken van het eindresultaat, slecht één heeft dit ook daadwerkelijk gedaan. Jeroen vertelt: “Ik vond dat eigenlijk best teleurstellend en was verbaasd over het feit dat deze ondernemers hun bouwsels en projecten wel willen delen met anderen maar er geen tijd en/of budget voor vrijmaken.” Samen met Lasse heeft hij nu een tool bedacht om hierin te voorzien voor ondernemers in-en-om-het-huis en hen hierin te ont-zorgen. Looqify maakt sfeer- en productfoto’s (Visuals), die snel en makkelijk gedeeld kunnen worden op eigen websites en social media.

“De applicatie moet van A tot Z toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn” zegt Lasse, “we willen de ondernemers helpen hun kennis en kunde te tonen aan een groter publiek zodat hun klantenkring kan groeien. In de wetenschap dat ‘google afbeeldingen’ steeds belangrijker wordt is het afsluiten van een Looqify abonnement is daarvoor een prima middel.” In een besloten online omgeving worden fotografen gekoppeld aan ondernemers en/of opdrachtgevers en consumenten, waardoor binnen heel weinig tijd foto’s gemaakt, bewerkt en online geplaatst kunnen worden. Tijd- en kostenbesparend voor alle partijen!

Jeroen en Lasse zijn op 1 april ‘gewoon gestart’, zoals ze dat 10 jaar eerder met Klantenvertellen ook gedaan hebben. Jeroen vertelt waarom hun samenwerking zo succesvol is: “Wij geloven allebei dat we door onze intrinsieke motivatie ons einddoel kunnen bereiken, op wilskracht en vasthoudendheid. Lasse vult aan: “We zijn samen eerder succesvol geweest, nu doen we weer een stap terug en gaan we opnieuw pionieren. Dat voelt goed!” Welke rol speelt gastvrijheid dan? Ook daar denken ze beiden hetzelfde over: “Door de jaren heen zijn we wat rustiger geworden en luisteren we beter, ook naar elkaar. Dat betekent dat we steeds vaker keuzes maken en beslissingen nemen om de persoon in plaats van het product of de dienst. In dat persoonlijke contact draait het om respect en beste bedoelingen.”

In de 2 jaar dat ik Jeroen en Lasse ken heb ik ze niet eerder zo relaxt gezien en horen spreken als vandaag. Mooie ontwikkeling, hoop dat jullie dat vast kunnen houden, gastvrijheid en ont-zorgen ligt heel dicht bij elkaar. Ik kom graag binnenkort de koffie keuren bij het Looqify hoofdkwartier. Heel veel succes!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 38/100, vragen(v)uur op de Rooi Pannen

Voor de tweede keer drink ik een gastvrije kop koffie bij de Rooi Pannen, nu met praktijkdocent serveren Roel Simons. Ons contact is tot stand gekomen via mijn moeder die regelmatig te gast is in een van de restaurants en met hem aan de praat raakte, onder andere over mijn artikelen. Bij aankomst blijkt dat er ook een paar leerlingen aan zullen schuiven, ik ben benieuwd.

Ik zit in de lobby van het onderwijshotel en geniet. Je voelt dat de sfeer een beetje gespannen is, in aanloop naar de ontvangst van gasten die komen lunchen in een van de 5 restaurants. Leerlingen lopen af en aan, soms wat onwennig in hun (mantel)pak en stropdas en doen druk. En waarschijnlijk voelen ze ook druk, net als ik zo’n 30 jaar geleden op mijn praktijkdagen. Want alles moest kloppen, volgens de regels en op tijd. En altijd een coachend docent die over je schouder meekeek. Een schools systeem, dat een stevige basis voor later bleek te zijn, maar dat voelde ik toen nog niet zo…

Ik ontmoet Lynn en Tim, 2 eerstejaarsleerlingen van de opleiding Horecaondernemer/-manager, en zij beamen dat het er inderdaad wel een beetje streng en schools aan toe gaat. Maar ook zeggen beiden goed gekozen te hebben en zich thuis te voelen. Tim vertelt dat zijn beide ouders werkzaam zijn in de gastvrijheidssector en dat het voor hem bijna vanzelfsprekend was een opleiding als deze te kiezen. Voor Lynn ligt dat iets anders, ze heeft wel even moeten wennen; waar ze zich eerst vooral thuis voelde in de keuken is ze nu de switch aan het maken richting bediening. Maar wat het uiteindelijk gaat worden weet ze nog niet. Wel weten ze goed te verwoorden dat gastvrijheid voor hen gaat over contact met mensen en (in dat contact) jezelf blijven.

Het is leuk om hun vragen te beantwoorden, over de stappen die ik gemaakt heb en vooral over het ontstaan en verdere verloop van de gastvrije koppen koffie. Maar de eerste restaurantgasten druppelen binnen, tijd voor Lynn en Tim om ‘aan het werk’ te gaan.

Ik praat nog even verder met Roel. Hij vertelt dat hij altijd horeca-gerelateerd werk heeft gedaan, en hier vooral zijn restaurantervaring inzet als docent en dit combineert met coaching en mentorschap. “Gastvrijheid gaat zover terug als mijn kindertijd” zegt hij, “ik wilde het thuis op vrijdagavond altijd al gezellig maken, met een hapje, een drankje en wat kaarsjes aan. Gezelligheid is dus zeker een voorwaarde voor gastvrijheid, net als het gevoel dat je geeft aan gasten door persoonlijke aandacht.”

Dank Lynn, Tim en Roel, voor jullie gastvrije ontvangst. Ik glimlach wanneer ik buiten ben, de Rooi Pannen is nog steeds een plek waar ik graag kom. En sommige dingen veranderen niet na 30 jaar, de sfeer in de hotellobby bijvoorbeeld. Ga er eens kijken wanneer je in de buurt bent, het is de moeite van een gastvrij bezoek zeker waard!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 36/100, Tilburg, een Smart City Society

Tilburg is mijn stad; ben er geboren, opgegroeid en, na een uitstap naar Brussel, Parijs, Amsterdam en Kaatsheuvel, weer thuisgekomen. “Ik kom nooit meer terug”, riep ik ooit. Woon er weer met plezier en  kijk nu met andere ogen, met de blik op alle recente ontwikkelingen! Als trotse Tilburger citeer ik koning Willem II: “hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.” Tijd om bij te kletsen met Marc Meeuwis, Directeur Citymarketing Tilburg, we hebben afgesproken bij Qlubhouse in de Tivolistraat.

Toen Tilburg er een paar jaar terug voor koos om diverse projecten in de stad op hetzelfde moment aan te pakken werd een omslag gerealiseerd. Door rigoureus op te knappen, uit te breiden en te ontwikkelen heeft het Tilburgs DNA landelijke aandacht gekregen. Van Groningen tot Maastricht, diverse gemeentes komen kijken wat er met de stad gebeurt. Binnenkort is ze zelfs 1 van de slechts 4 steden waar klantentrekkers Hudson Bay, Decathlon, Primark en Mediamarkt allemaal in het centrum vertegenwoordigd zijn. “Ik woon hier nu 30 jaar, en dat voelt goed. Als citymarketeer weet ik natuurlijk dat we lang niet altijd het mooiste laten zien” zegt Marc. “Maar dat past wel bij mijn favoriete kernwaarden van de stad; sociaal en rauw (ZomooiisTilburg). Hierin zijn vooral de mensen mooi, in hun bescheidenheid en doe-maar-gewoon-mentaliteit. En daar gaat het om!

Marc vertelt enthousiast, ik kan pagina’s vullen met zijn verhalen over de stad, of met hem terugkijken naar Koningsdag 2017. Maar dat doe ik niet, want ik mag iets vertellen over een nieuw initiatief van Citymarketing Tilburg, in samenwerking met Ericsson! Een uniek concept, bedoeld om nog meer mensen voor onze stad te laten kiezen. In de loop van 2018 wordt Smart City Society uitgerold. Een online, profiel-gestuurd portaal met 3 voordeuren: Ticket to Tilburg, Student in Tilburg en Make it in Tilburg. Laagdrempelig en uitnodigend, met achter elke voordeur een gastvrij welkom voor iedereen; ‘wat fijn dat je er bent!’

Ticket to Tilburg klinkt al bekend, denk aan de filmpjes met Leo Alkemade of de zoektocht naar de eerste stadsfotograaf. Binnenkort kun jij iemand van buiten de stad jouw favoriete plekken laten zien door hem/haar een ‘Ticket to…’ te geven. Maar het voordeel en het gemak is veel groter; op basis van jouw profiel krijg je de beste tips van lokale ondernemers, weet je wat de daghap is van jouw favoriete eetcafé maar ook waar nog parkeerplaatsen vrij zijn. Student in Tilburg biedt de 30.000 (aankomende) talentvolle studenten alle ruimte om zich snel thuis te voelen in de onderwijsstad, om elkaar te vinden en te voeden. En wellicht ook om na hun studie te blijven… En dan Make it in Tilburg, dat ook al een start gemaakt heeft. In samenwerking met de gemeente is een website ontwikkeld die het bedrijfsleven moet overtuigen van de kracht en succesfactoren als vestigingsstad voor ondernemers. “Smart City Society is een fantastisch project dat Tilburg voor iedereen op maat in beeld brengt. Het is toch gaaf dat andere gemeentes de ontwikkeling van dit platform nauwgezet volgen, maar wij zullen hierin mooi de eerste zijn en blijven!” lacht Marc.

Ik kan geen afscheid nemen zonder te vragen wat gastvrijheid voor hem betekent. “Dat is niet zo moeilijk”, zegt hij met een brede glimlach, “zet mij maar in een bar, met vrienden, witte wijn in de koeler, een vers getapt koud biertje en bitterballen. Zoals laatst bij Van Horen Zeggen, ik had van hen een bon gekregen met een waarde van € 150,00; om ‘stuk te slaan’ aan de bar met 10 collega’s of relaties.  Een superleuk idee, voor mij echt het toppunt van gastvrijheid!” De stad mag zich gelukkig prijzen met het team van Citymarketing Tilburg, daar zitten marketeers waar je blij van wordt. Dankjewel Marc, voor de gezellige klets. Veel succes met alle plannen en tot gauw. Houdoe!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 35/100, Villa Pardoes; een plek om lief te hebben

De interim opdracht van 7 maanden bij Villa Pardoes in 2011 is nog steeds de meest intense periode uit mijn hele loopbaan. Nu kom ik er weer voor mijn afspraak met algemeen directeur Peter Persoon. Ik verbaas me erover dat het voelt alsof het nog maar even geleden is, zo vertrouwd. De slak is inmiddels drastisch verbouwd en heeft er een bloem bijgekregen, maar de sfeer van toen is er nog. Tijd voor een mooie kop koffie!

Villa Pardoes is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor kinderen (4-12 jaar) met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte. Elke week genieten 12 gezinnen van alle faciliteiten in en om de Villa. Wat dat doet met een gezin beschrijft deze quote uit het gastenboek heel goed: “Eigenlijk wil je helemaal niet op vakantie in Villa Pardoes. Want dat betekent dat je een ziek kind hebt. Maar wat er deze week hier met ons gebeurde, is zo bijzonder. Even leek het alsof Sam helemaal niet ziek was. Het ging weer om ons gezin, we hebben genoten.”

Peter is al bijna 10 jaar verbonden aan Villa Pardoes en zegt: “Het concept is door de jaren heen niet veranderd, de ontwikkelingen daaromheen wel. Vroeg men de eerste jaren nog of de Villa een sjoelbak had, nu is men vooral geïnteresseerd in de wificode!” Inmiddels bestaat er in de wereld van Villa Pardoes zelfs een Minecraft versie van de Villa (https://youtu.be/oqg0ZS4qnqM). Deze vormde aanleiding voor de bouw van een digitaal platform dat dit jaar verder uitgerold gaat worden. Een fantastisch middel om de kinderen, ook na hun verblijf in de Villa, nog met elkaar te laten ‘linken’. “We gaan dit platform zodanig inzetten dat gasten voorafgaand, tijdens en na hun verblijf in de villa contact met elkaar kunnen hebben en houden” vertelt Peter enthousiast. “Veel gasten zijn bij aankomst een beetje overweldigd door de villa, we geloven dat we op deze manier voor een zachtere landing kunnen zorgen. Onze gasten zijn tevens onze ambassadeurs die als geen ander de boodschap van de villa aan derden over kunnen brengen. En, eerlijk is eerlijk, in de toekomst levert dit misschien wel nieuwe vrienden of sponsoren voor Villa Pardoes op.”

Sommige gezinnen hebben 7 jaar geleden een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Dan reed ik wel eens naar huis met tranen in mijn ogen, denkend aan mijn eigen gezin met 3 kerngezonde zonen en balend van mezelf dat ik me druk maakte over pietluttige zaken. Wat ik vooral lastig vond om te zien waren ouders die volledig langs elkaar heen waren gaan leven door de ziekte van hun kindje. Altijd maar op zorg- en overlevingstand staan kan mensen naar elkaar toe doen groeien maar ook juist van elkaar doen verwijderen. En in een ‘gezonde omgeving’ met plezier en ontspanning komt dit besef dan keihard binnen, moeilijk hoor.

De bejegening van de gasten is absoluut de gastvrije pijler van Villa Pardoes. Medewerkers, maar zeker ook vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol. Zij bieden een luisterend oor of een arm om een schouder, zij ont-zorgen vaak of begeleiden (kinder-)activiteiten. Maar altijd dragen zij bij aan het creëren van een veilige en geborgen omgeving waardoor ouders hun kind weer even ruimte durven geven. Of, zoals Peter glimlachend zegt: “het is hier net een overdekte camping, er zijn geen prikkels van buitenaf waardoor mensen elkaar vinden in een intensief sociale gemeenschap.”

Weer stap ik met emotie, maar vol energie in mijn auto. Omdat het zo vertrouwd en warm was, en omdat het me weer aan het denken zet. Dank Peter, voor een hernieuwd kijkje bij Villa Pardoes, een plek om lief te hebben!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 34/100, sterk merk met sterk verhaal

Een vrouw die online op zoek is naar een nieuwe jurk kan er niet omheen; de website dressesonly.nl. Een bedrijf dat door twee zussen is opgericht, niet vanuit een modeachtergrond maar wel komend uit een hecht ondernemingsgezin. Ik heb Miriam Swaans gevraagd haar verhaal met mij te delen.

Miriam ontvangt me in de showroom in Tilburg met een lekkere kop koffie en neemt me mee terug naar het begin. Toen ze zich, met Swaans Communicatie, vooral bezighield met tekstschrijven. Maar haar zin om te ondernemen ging verder. In 2008 resulteerde haar eigen online zoektocht naar het perfecte jurkje in de start van dressesonly.nl. De boel ontplofte en in haar huis kreeg elke kamer een nieuwe functie; een fotostudio, een voorraad- en verpakkingskamer, ze groeide al snel uit haar jasje. Toen ook haar zus Jolanda, makelaar van beroep, instapte werd het tijd voor een externe werkplek. Nu, bijna 10 jaar later is dressesonly.nl een bekende merkenshop met een enorm bereik. Maar de zussen wilden meer en startten tijdens de crisis hun eigen label, ontworpen en geproduceerd in Nederland; SRNDPTY. Miriam vertelt: “Eigenlijk wisten we nog van niks. We hadden één ontwerp voor een jurkje en vier verschillende prints waar we één maatvoering op losgelaten hadden. Maar de stoffen bleken zo verschillend van elkaar te zijn dat er weinig van een juiste maatvoering overbleef. De eerste productie kon zo de container in!” Toen er een productiebedrijf in Tilburg gevonden werd ging het beter. In een kleinschalige oplage maar met hele korte lijnen kwam de eerste collectie van de grond! En nu zijn er, naast de verkoop op dressesonly.nl, landelijk meer dan 200 verkooppunten van het merk SRNDPTY. Heel knap!

Maar waarin onderscheidt SRNDPTY zich? “Het is belangrijk om continu naar de markt te kijken en goed te luisteren naar de wensen van de doelgroep” zegt Miriam, “wij voorzien in goede basisstukken en werken niet, zoals veel merken, met een minimum afname. Wij richten ons op de emotie en de ratio van de retailer en leveren dat wat diens (plaatselijke) doelgroep wenst. Met 12 collecties per jaar hangen we dan jaarrond in de winkels en kunnen we flexibel leveren.”

Tegenwoordig verdeelt Miriam haar tijd tussen SRNDPTY en Swaans Communicatie. “Gastvrijheid zit in onze genen, we zijn toegankelijk naar opdrachtgevers, staan open voor vragen en willen het vooral samen doen. Onze wens is om te ont-zorgen, het gaat niet alleen om het jurkje of het verhaal maar om de sfeer en beleving eromheen.” Trots meldt ze nog even dat SRNDPTY door Gemeente Tilburg verkozen is tot ‘bedrijf van de maand december 2017’. “Supergaaf, goed voor onze zichtbaarheid en het lokale netwerk, maar deze pluim komt echt onze medewerkers toe!”

Ik vertrek vol energie en met een glimlach, gekregen van een sterk merk en een sterk verhaal. Veel dank daarvoor Miriam!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 32/100: graffiti, basis van een reclamebureau

“Ik heb een nieuwe werkplek, ik nodig je graag uit voor een kop koffie!” Dit berichtje kreeg ik van Jurgen Picocrie van QBIC Media. Ik zoek hem op bij BANK15 aan de Spoorlaan 350 in Tilburg. Een plek waar gewerkt wordt en waar maatschappelijke betrokkenheid gecombineerd wordt met commercie. De vers gebrande koffie is er in ieder geval heerlijk!

QBIC Media is opgericht in 2012 en noemt zichzelf een no-nonsense reclamebureau. Jurgen zegt daarover: “onze communicatie verloopt snel en soepel omdat er maar één aanspreekpunt is. Brabantse gemoedelijkheid is kenmerkend voor de samenwerking, en afspraak is afspraak.” Hij is er trots op van zijn hobby zijn beroep gemaakt te hebben en haalt zijn inspiratie uit alles wat er in zijn omgeving gebeurt. Hij heeft een passie voor tekenen, graphics en typografie en startte, toen hij 12 jaar was, met graffiti. Nog steeds is hij trots op zijn eerste grote klus na zijn opleiding aan het SintLucas; het aanbrengen van 1200 m2 decoratieschildering bij Adventure Island in Antwerpen samen met graffitischrijver Paul Watty. Met die ervaring zak op ging hij vervolgens aan de slag bij de Efteling, waar hij zes jaar bij de afdeling decoratie en vormgeving gewerkt heeft. Nog wat werkgevers uit de reclamewereld en retail later was de basis gelegd om zelf een reclamebureau op te richten! En sinds kort is daar ook nog Fixter bijgekomen, ontstaan in Bank15.

Voor Jurgen betekent gastvrijheid vooral vriendelijk en toegankelijk zijn naar zijn relaties toe. “Ik ben transparant en heet anderen graag welkom in mijn leven” vertelt hij. “Ik besteed veel tijd en aandacht aan anderen en geloof in de constructie dat meedenken uiteindelijk interactie en conversie oplevert.” Het afgelopen jaar stond voor hem in het teken van nadenken, zelfontplooiing en vooruit durven kijken. Niet altijd makkelijk, maar met resultaat, dat mag gezegd! Hij heeft een duidelijke koers bepaald voor QBIC Media en haalbare doelen gesteld, die nu al voor groei en professionalisering van het bedrijf zorgen. Zo wil hij het ambacht meer in het reclamevak terugbrengen door aandacht te geven aan vakwerk en daarmee zijn relaties overtuigend te prikkelen tot meer. Dit past wel bij zijn wens om later herinnerd te worden aan iets dat hij gecreëerd heeft, iets dat blijvend is.

Zijn passie is nog steeds het maken van graffiti. Inmiddels niet meer ondersteboven hangend aan een viaduct, maar wel improviserend op het kinderfeest van zijn dochter om dit voor haar onvergetelijk te maken. Zijn ogen stralen als hij dit vertelt, mooi. Zijn graffiti-naam van toen? Dat zal misschien geen verrassing zijn; QBIC.

Dankjewel Jurgen, voor het welkome kijkje in jouw wereld!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 33/100, paddenstoelen uit koffiedik

Soms kom je ‘oude’ zakenrelaties weer tegen in een hele andere hoedanigheid. Dat is het geval met Jacqueline van Eerd, oprichter van ZuiderZwam in Tilburg. Jaren terug zaten we regelmatig om de tafel, zij als programmamanager van TIAS en ik als accommodatieverschaffer vanuit Landgoed De Rosep en Mansion Hotel Bos & Ven. Nu zag ik haar crowdfunding-campagne (Https://crowdaboutnow.nl/campagnes/zuiderzwam) voorbijkomen, dus ging ik langs bij ZuiderZwam, op het terrein van biologische tuin Ut Rooie Bietje (SMO Traverse).

Het begon toen Jacqueline een growkit voor oesterzwammen cadeau kreeg van haar man, ze was meteenUnknown verkocht! Een growkit is een kweekbak waarop je met je eigen koffiedik oesterzwammen kweekt, iedere ‘aanrecht-agrariër’ kan het. Het proces van afvalreductie naar voedselproductie fascineerde haar, ze volgde de opleiding bij RotterZwam en is, in oktober 2016, maar ‘gewoon’ gestart. In het kort het technische verhaal: Koffiedik is een universele schimmelbodem en daarom een prima ondergrond voor oesterzwammen. Samen met broed en kalk gaat het koffiedik in een geperforeerde zak en na een week of zes, een groei- en een fruitfase verder, kan er geoogst worden; de oesterzwam, de biefstuk onder de paddenstoelen. Inmiddels levert Jacqueline ook aan enkele Tilburgse horecabedrijven; met haar Tuktuk haalt ze koffiedik op, kweekt er oesterzwammen op en levert deze vervolgens weer aan de restaurants. Maar ook de oesterzwambitterballen en -kroketten vinden inmiddels gretig aftrek. Tijd om op te schalen dus, met koelcontainers die ze middels haar crowdfunding hoopt aan te kunnen schaffen!

Haar enorme enthousiasme doet me lachen, wat een energie straalt ze uit. “Kijk eens om je heen” zegt ze, “dit is toch een fijne plek, of niet! Bij Ut Rooie Bietje sta je letterlijk met beide voeten in de aarde. Mensen vinden elkaar hier zonder hiërarchie of vooroordelen, we gaan gewoon goed met elkaar om. Zo maakt er elke dag iemand verse soep met producten van het land, en wordt er gezamenlijk geluncht. Ooit startte ik hier als vrijwilliger en nu kan ik hier ZuiderZwam laten groeien, daar ben ik trots op!”

campaignText_43a86a940063584abe09ed133cda95a4Er is veel aandacht voor haar oesterzwammen, en Jacqueline profiteert maar wat graag van deze PR. “Ik doe graag mijn verhaal en hoop anderen daarmee enthousiast te krijgen, maar het helpt als derden over je praten. Ik ben zelfs benaderd door Douwe Egberts toen Gemeente Tilburg een aanbesteding deed. Dat is toch mooi, want nu haal ik daar koffiedik op en heeft de gemeenteraad inmiddels kennisgemaakt met mijn bitterballen en kroketten.”

Over gastvrijheid denkt ze niet na, dat is er gewoon. Ze ontvangt iedereen met open armen en probeert de sfeer positief te beïnvloeden door haar energieke en actieve houding. Ze heeft wel een wens en dat is meer productie draaien, zodat ze ook aan de restaurants die nu op de wachtlijst staan kan gaan leveren. Koffiedik heeft ze overigens genoeg, daar help je haar niet mee. Maar wel door haar campagne te steunen, en dat kan nog tot eind januari. Gewoon even doen!

 

 100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 31/100, de Mood Maker filosofie

 

Van-der-Valk-Hotel-Zaltbommel-01Een paar jaar geleden mocht ik een workshop Interne gastvrijheid verzorgen voor de medewerkers van Guest in Amersfoort, een hele mooie opdracht. Maar een bedrijf dat zelf ‘deed’ in gastvrijheid, dat maakte het wel spannend. Guest is inmiddels samengegaan met Hospitality Factory, heet nu Syndle en is verhuisd naar Prinsenbeek. De passie voor gastvrijheid is gebleven. Nu ontmoet ik medeoprichter en directeur John Hokkeling opnieuw, bij het nieuwe Van der Valk Hotel Zaltbommel.

Ons gesprek loopt vanaf de start als vanzelf. We hebben veel raakvlakken, en springen moeiteloos van dienstverlening naar zorg, horeca, aandacht en weer terug. Maar het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat John met gastvrijheid en gastheerschap aan de slag zou gaan. Hij heeft architectuur gestudeerd, en kwam er in het werkveld snel achter dat hij wel een geboren adviseur is maar niet genoeg voldoening kon halen uit een wereld van ‘stenen stapelen’. Hij startte als zelfstandige en kreeg na enkele jaren van Deventer Ziekenhuis misschien wel zijn belangrijkste opdracht. Het overbrengen van een visie waarbij door medewerkers meer, onverdeelde en persoonlijke aandacht gegeven kon worden aan patiënten en ook hun eigen regie werd versterkt bleek zijn passie. Zijn zoektocht naar het ontwikkelen van gastvrijheid was begonnen! Een aantal opdrachtgevers en projecten verder kon hij het ook verwoorden; gastvrijheid ontwikkelen is het wegnemen van blokkades zodat mensen dat wat in hun hart zit weer goed kunnen doen. Zo is uiteindelijk de Mood Maker filosofie ontstaan, en samen met toenmalig Guest-collega Laura de la Mar schreef hij er een boek over.

1Elke organisatie heeft potentiele toppers in dienst die de ultieme beleving weten te creëren voor de gast. Dat zijn Mood Makers! Ik houd van dit boek, pak het er zelf met regelmaat bij wanneer ik een workshop of presentatie uitwerk. Mood Maker biedt je aanknopingspunten om gastvrijheid en gastheerschap te ontwikkelen binnen jouw organisatie. Het vertelt over sfeermakers die het verschil maken door hun gastvrije en dienstverlenende houding en over het effect dat zij teweeg kunnen brengen binnen een bedrijf of afdeling. Het vertelt over medewerkers die de gast of bezoeker automatisch centraal stelt. Ze begrijpen dat het de gast is die bepaalt of hij wel of geen bepaalde mate van gastvrijheid ervaart. Vorige zomer is er een update van het boek uitgekomen, waarin een hoofdstuk over gastvrijheidsversnellers is opgenomen. Ik kan iedereen het lezen van dit boek van harte aanbevelen.

John vindt zichzelf als persoon goed passen bij de zorg; een branche met veel intrinsieke passie en bevlogenheid en met minder commercie. “Ik wil mensen graag gelukkig maken” vertelt hij, “ik zie helaas vaak dat mensen niet lekker in hun werk-vel zitten omdat ze hun hart niet (kunnen) volgen. Met Syndle proberen wij hier, met de Mood Maker filosofie, een positieve bijdrage aan te leveren.” Tot slot vraag ik hem naar zijn persoonlijke essentie van gastvrijheid. “Dat is een makkelijke” zegt hij, “wanneer je in staat bent om jezelf door de ogen van de ander te zien kun je dat geven wat je zelf ook wilt ontvangen.”

Een prachtige quote om mee af te sluiten. Dankjewel John, voor deze hernieuwde kennismaking en ik spreek graag snel nog eens af bij Syndle!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!