De Patrick Verbunt prijs, een gastvrije belevenis

(Tilburg Culinair, donderdag 22 september 2016)

img_7389Het voelt goed om, voor de eerste keer, deel uit te hebben mogen maken van de PR-commissie van Tilburg Culinair! We kunnen terugkijken op een prachtige en zonnige 26e editie, met als zinnenprikkelend thema Sin & Sense! Vier dagen lang draait het culinaire plein in Tilburg om lekker eten, een goed glas wijn, swingend entertainment en gezellige gasten. Een van mijn kersjes op de taart was toch wel de Patrick Verbunt prijs, vernoemd naar een markant horecaondernemer en mooi mens, die helaas in 2010 overleden is. Het is een prijs die er mag zijn! Ieder jaar wordt het lekkerste gerecht van Tilburg Culinair gekozen door een jury, dit jaar onder voorzitterschap van Gerrit Greveling, voormalig Michelin chef van Chalet Royal (Den Bosch), Meesterkok en wijnspecialist.

De opdracht voor elk deelnemend restaurant was: Serveer dàt gerecht waar je het meest trots op bent! Gedrieën (Gerrit, zijn echtgenote Corry van Doren en ondergetekende) gingen we aan de slag. Het beoordelen van twaalf restaurants lijkt niet zo veel, maar met ‘slechts’ een kwartier per restaurant kan ik je verklappen dat het lekker hard werken is. Elk gerechtje is uitvoerig geproefd en beoordeeld op presentatie, combinatie, bereiding en wijn-spijs combinatie. Het niveau was hoog. Zijn kundige mening, vaak voorzien van sappige anekdotes, aangevuld met onze (consumenten-)beleving leverde uiteindelijk drie mooie winnaars op. Het eindoordeel van Gerrit Greveling loog er dan ook niet om: ’Tilburg Culinair is volwassen aan het worden, de stad ontwikkelt zich enorm op culinair vlak.” Ook prees hij de restaurateurs voor het veelvuldig gebruik van regionale ingrediënten.
Ik heb genoten van de wijze waarop Gerrit Greveling inhoud heeft gegeven aan de Patrick Verbunt prijs; een serieus en eerlijk oordeel, met voor iedere chef aandacht en een hartelijk woord. Ik heb vooral ook genoten van de enorme betrokkenheid en inzet van de chefs en restaurateurs. Trots en met passie, soms strak van de zenuwen, werden de gerechtjes toegelicht, vol spanning werd het proeven gadegeslagen. En  terecht, want als deelnemer aan Tilburg Culinair wil je graag de vermelding van het beste gerecht achter je naam hebben staan!

20160922_tilburgculinair_donderdag_fotografie-jules-van-iperen_093-630x420Zonder te kort te willen doen aan de overige inzendingen deel ik de winnende gerechten met jullie:

1e prijs, Auberge du Bonheur: Varkenswang l Eendenlever l truffeljus l groentjes van Ut Rooie Bietje

2e prijs, Taste!: Gepekelde zalm met bereidingen van komkommer en avocado

3e prijs, Restaurant mooR: Duckface; Marbré van eend en ganzenlever

Dank voor een fantastische en smakelijke avond in goed gezelschap! Dank aan alle chefs en restaurateurs, maar zeker ook aan Corry en Gerrit, voor de bijzonder warme en gastvrije wijze waarop door jullie inhoud gegeven is aan de Patrick Verbunt Prijs 2016!

 

Pascale Vugts