Gastvrije kop koffie 20/100, de kracht van beleving!  

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

grottoMijn afspraak met Ton Gimbrère staat gepland bij Grotto, een van de meest rustgevende en inspirerende horeca locaties van Tilburg, gelegen in het hart van sterrenbos de Oude Warande. Ik ontmoet hem daags nadat hij bij zijn afscheid van de Bonheur Horeca Groep is onderscheiden met de zilveren legpenning van de Gemeente Tilburg. Je hebt van die mensen die elkaar altijd en overal tegen blijven komen, dat is precies de rode draad die Ton en mij verbindt. We hebben deels hetzelfde netwerk en delen bovendien een aantal gastvrije, bourgondische passies. Ingrediënten voor een gezellige kop koffie!

Ton is ooit via zwager Patrick Verbunt (overleden in 2010) bij Bonheur Horeca Groep terechtgekomen. Hij gelooft in de kracht van beleving en is vanaf het begin op zoek gegaan naar een manier om zintuigen te prikkelen en gastvrijheid intenser te maken. Door het toevoegen van belevingselementen lukte dat heel aardig, zo werd het idee van Pop Up locaties geboren! De eerste, en meest memorabele, was de Westpoint Experience, in 2004. Meer dan 10.000 gasten konden in een tijdelijk panoramarestaurant op 114 meter hoogte op originele wijze kennismaken met ’s lands hoogste woontoren. Het draaide allemaal om beleving en het was een onvergetelijke ervaring. Ik kan het weten, ik mocht er ook een avond van genieten. Hoe bijzonder, maar niet toevallig, dat hier het (verrassings-)afscheidsfeest van Ton heeft plaatsgevonden, compleet met een aantal medewerkers van toen! Na de Westpoint Experience volgden er al snel meer, met recent nog A Night in India (2016), Royal in the Sky (Koningsdag 2017) en Dinner in the Sky (Tilburgse kermis 2017).

“Timing is belangrijk” vertelt Ton, “de markt moet klaar zijn voor een sfeer die anders voelt. Het gaatbonheur om een bijzondere avond uit, en soms is daarbij het eten zelfs maar bijzaak. Als je iets anders doet dan anders/anderen zijn alle ogen op jou gericht, dan moet alles kloppen. En gelukkig is dat bij ons meestal het geval geweest en heeft het ons veel goed gedaan aan PR spin-off en voor ons imago.” Al jaren maakt Bonheur Horeca Groep zich sterk voor jongeren die wat aansluiting met de maatschappij missen. Hij is ambassadeur van het eerste uur van Prins Heerlijk, maar is ook trots op het succes van Chefs Level, waarin 11 jongeren begeleid een aangepast horeca opleidingstraject volgen. Kijk en geniet even van dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=u0RjNDIfu0A.

Voor Ton draait gastvrijheid om hele kleine dingen, die soms toch grote impact hebben. Diepe indruk maakte het op hem dat, bij het overlijden van zijn moeder die in woonzorgcentrum Zonnehof woonde, zij uitgeleide gedaan werd door medewerkers en vrijwilligers. Warm, persoonlijk en heel respectvol. Maar ook zijn herinnering aan een klein winkeltje ergens in Limburg dat hem, aan het eind van een lange warme fietsdag, een ijskoud biertje uit zijn koeling aanbood in plaats van een lauwe die in het schap stond.

Een nieuw avontuur staat alweer voor de deur; samen met zijn zoon Jasper start hij Olympia Sports
Bar. En ook hier is zijn aanpak weer als vanouds; grondig, verrassend en vooral betrokken bij de doelgroep. Beste Ton, ik kan nog uren met je praten, heel veel dank voor een fijne, hartelijk ochtend met heerlijke koffie in het groen!