Gastvrije kop koffie 21/100, met een ‘enthousiasmeerder’

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

IMG_9964‘Ik heb nu al twee mensen van BNI De Linde bij je langs zien komen, ik wil ook wel een gastvrije kop koffie met je drinken!’ Deze directe aanpak typeert mijn gesprekspartner van vandaag, Erna van Poppel van ‘Hart voor jouw Zaak’. Als locatie koos ze Saranne in Oisterwijk, een prima plek voor een heerlijke kop koffie. Erna vertelt bij binnenkomst dat dit een bijzondere plek is voor haar. Ze is er trots op dat het haar vriendin Saranne gelukt is hier een succesvolle zaak van te maken en dat zij daar in de opstartfase misschien wel een klein beetje aan bijgedragen heeft.

We halen wat herinneringen op en ik vraag haar om haar zakelijke tijdlijn eens voor me te schetsen. Gestart in 1991 als Pr-medewerker bij Technologie Museum NINT in Amsterdam waar in de ontwikkelingsperiode van het nieuwe science center newMetropolis (nu NEMO) alles mogelijk leek. Pionieren en ontplooien waren de sleutelwoorden. Richting de opening van NEMO waagde ze de sprong naar de functie van Hoofd Publiekszaken. Helaas kwam NEMO zo’n 1,5 jaar na opening in een situatie van surseance van betaling terecht en Erna besloot met pijn in haar hart deze bijzondere werkgever te verlaten. Via Yacht ging Erna aan de slag bij Projectorganisatie Betuweroute, in de functie van voorlichter op het traject Gorinchem-Zevenaar. Haar werkplek bevond zich in een landelijke omgeving met bewoners die niet blij waren met de komst van deze nieuwe spoorlijn. Ze vond het uitdagend om woordvoerder te zijn van een organisatie waar een minister aan het hoofd stond.

Eind 2000 zagen zij en haar man dat Partyvilla De Gulle Ark in Oisterwijk te koop stond. Dit leidde tot een nieuw idee: samen een kookstudio beginnen. Het lukte hen het pand aan te kopen en in oktober 2001 opende Kookstudio De Gulle Ark haar deuren. Hier heb ik Erna leren kennen, tijdens een workshop worstenbrood bakken met de dames van LC De Lind. Mijn herinnering aan De Gulle Ark is er een van laagdrempelige ongedwongenheid en Brabantse gastvrijheid. Aan die gastvrijheid lag het ook niet dat ze na 9,5 jaar besloten De Gulle Ark van de hand te doen. Naar de gasten toe was alles dik in orde, het kostte geen moeite het een ander naar de zin te maken. Maar achter de schermen gingen de werkzaamheden en de lange dagen steeds meer tegenstaan, het vrat aan haar. Wonen en werken in hetzelfde pand was te dichtbij! De moeilijke beslissing om voor haarzelf te kiezen heeft ze gelukkig uiteindelijk samen met haar man genomen.

IMG_9965Nu wonen ze heerlijk aan de rand van het bos en worden er nog steeds worstenbroodjes gebakken in de mini-bakkerij van haar man. En Erna, die bewandelt haar eigen pad met haar bedrijf Hart voor jouw Zaak. Ze geeft je graag een zetje om in actie te komen en een idee om te zetten naar realiteit. Haar enthousiasme en bevlogenheid brengt ze graag over op anderen, of het nou gaat om LinkedIn, PR of netwerken. De term ‘enthousiasmeerder’ past haar; bevlogen, met gevoel voor sfeer en 100% inzet. En heel gastvrij, maar dat is bijna vanzelfsprekend.

Bij het afscheid verrast ze me met een zak versgebakken meringues, “net zoals we die eerder voor jouw High Tea voor Pink Ribbon gemaakt hebben.” Heerlijk! Ik wil je bedanken Erna, voor je openheid in jouw verhaal en de lekkere koffie, tot snel.