Blog

Gastvrije kop koffie 57/100, 100 jaar grafische dienstverlening

In mijn zoektocht naar een uitgeverij stuitte ik op de Boekenfabriek, onderdeel van Gianotten Printed Media. Een grafisch dienstverlener die al 100 jaar en vier generaties lang niet alleen een begrip is in Tilburg, maar ook ver daarbuiten. Sinds kort staat er een nieuwe CEO aan het roer; Ron Boer. Tijd voor een kennismaking, op het terras van Eetbar de Wagon.

Van kantoor- en promotionele artikelen naar een multimediabedrijf, een logische stap? “Waarom niet?” reageert Ron. “Bij ondernemerschap moet je altijd oren en ogen openhouden, en inspelen op kansen. Dat is eigenlijk veel belangrijker dan product- of branchekennis, dat is aan te leren.” In 2018 werkte Ron nog in Barcelona, om daar een internationale marketingorganisatie op te starten voor de Plato Group uit Helmond. Na een gedegen implementatie en overdracht had hij voor deze zomer zijn zinnen gezet op een sabbatical, maar het liep iets anders…

Gianotten Printed Media

“Ik raakte in gesprek over de functie bij Gianotten Printed Media en was eigenlijk meteen onder de indruk. Het is een mooi bedrijf op een unieke centrumlocatie, met bovendien een indrukwekkende klantenportefeuille. Wist je b.v. dat wij alle bierkaarten van InBev drukken, en ook de Nederlandse zwemdiploma’s? Mooi toch, prints maken beleving heel tastbaar! Ik zei ja, en daar ging dus mijn voorgenomen sabbatical! Helemaal niet erg, aan de andere kant houd ik ook weer tijd over omdat ik nu zo dicht bij huis werk. Ik ga nu zelfs regelmatig op de fiets!”, bekent Ron lachend.

Gianotten Printed Media vertaalt informatie, concepten en ideeën naar creatieve middelen, zowel online als gedrukt op papier. Ron vertelt: “Print is nog steeds springlevend! Maar de klant verandert en dat betekent dat de organisatie ook mee moet bewegen. Dat is een flinke uitdaging, want verandering is niet altijd makkelijk. In de grafische dienstverlening wordt productadvies steeds belangrijker, en daarvoor moet je doorvragen op inhoud.” Hij licht toe dat er wijzigingen in de organisatiestructuur zijn doorgevoerd die van toegevoegde waarde zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf. “Oprechte interesse, meedenken en ‘prikkelen’ draagt bij aan ons productieniveau. Zaken waar een klant veel waarde aan hecht en die een opdracht transparant maken.”

Marketingstrategie

Ron geeft aan dat een reactieve organisatie zich vaak richt op bedreigingen, terwijl een proactieve houding zich juist kan richten op kansen. Hij zegt: “Ik geloof in deze marketingstrategie en denk dat wij hiermee onze klanten succesvol kunnen ont-zorgen.” Een mooi bruggetje naar gastvrijheid, wat betekent dat voor hem? “Ik wil me welkom voelen en graag verrast worden. En omdat het een makkelijk en tastbaar kader is om aan te spiegelen maak ik een koppeling naar de horeca: zet een stapje extra om het de gast naar de zin te maken, een glimlach kost niets! Probeer te anticiperen op iedere gast, de een is toegankelijker dan de ander. Maar geef de gast hoe dan ook het gevoel dat het goed is. Zo zie ik het graag, privé en zakelijk!”

Dankjewel Ron voor de prettige kennismaking en het marketingkijkje in de keuken van Gianotten Printed Media. Ik weet zeker dat mijn boek bij jullie in goede handen is!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 56/100, gelukkige klanten

De AaBe Fabriek, een Tilburgse winkel-hotspot waar niemand meer omheen kan! De oude dekenfabriek van toen is omgebouwd tot een prachtige industriële omgeving waar je voor van alles terecht kunt; van je dagelijkse boodschappen tot een compleet nieuw interieur! Voor een kopje koffie of (pannenkoeken-)lunch ga je naar Het Ketelhuis. Hier heb ik afgesproken met Ronald Westerveld, franchisenemer van de Leen Bakker, AaBe Fabriek.

Met een grote glimlach gaat hij zitten, bestelt een cappuccino en begint zijn verhaal. Ronald is ooit gestart als vertegenwoordiger in de gereedschappen-branche. Hij vond het leuk en hij was er goed in. Hij noemde het ‘een sport om te scoren’, maar alleen als hem dat een tevreden klant opleverde. Jaren later, bij Noga Tools, bracht hij diverse verspanings-agentschappen binnen, en waren zijn klanten vooral inkopers van groothandels. Inkopers met een duidelijke opdracht; ‘zoveel mogelijk inkopen tegen een zo laag mogelijke prijs’. Voor Ronald een andere tak van sport met andere scoringskansen; minder ruimte om te luisteren, mee te denken en tegemoet te komen.

Leen Bakker AaBe Fabriek is voorzien van herkenbare AaBe-signing

Leen Bakker franchise formule

In 2001 vroeg zijn vader, die sinds 1995 een franchise Leen Bakker filiaal had in Tilburg, of Ronald hier bedrijfsleider wilde worden. Een beslissing waar hij tot op de dag van vandaag geen spijt van heeft! Hij voelde zich meteen thuis in de consumenten Retail, vertelt hij lachend. “Ik had eindelijk echt klantencontact en vond de Leen Bakker formule fantastisch! Ik wist dan ook meteen dat ik deze winkel ooit over wilde nemen!” Dat is inmiddels gebeurd. Terugdenkend aan die eerste Leen Bakker jaren zegt hij: “De winkel zag er altijd netjes uit, maar onze klanten werden niet echt geholpen. Ze werden aan hun lot overgelaten en het interesseerde niemand of de klant met of zonder aankoop de deur uitging. En 5 minuten voor sluitingstijd ging de deur al op de knip en werd de kassa geteld.”

Iedereen verdient een warm welkom!

Uit eigen ervaring kan ik melden dat dit plaatje niet meer van toepassing is in de huidige winkel. Trots verklapt hij zijn gastvrije aanpak. “Het gaat om oprechte aandacht voor mensen. Doorvragen waarom een klant een bepaalde aankoop wil doen om dan samen tot een juiste keuze te komen. Online voel je niet hoe een bed ligt, of hoe je een zithoek gezellig maakt met accessoires. Hier in de winkel wel, daar nemen we tijd voor. We staan met meer medewerkers in de winkel dan toen, en dat levert dubbel en dwars op. Wij vinden dat iedereen een warm welkom verdient. En als onze klanten tevreden de deur uitgaan, dan zijn wij dat ook. Zelfs die enkele keer dat we hen misschien niet kunnen helpen verwijzen we door naar een van onze collega’s hier op het AaBe-terrein. We denken en doen alles vanuit klantperspectief en leggen daarin de lat hoog, misschien zelfs wel eens tè hoog.” Deze manier van werken levert hen op dit moment een prachtige 2e plaats op (van de 170 filialen in Nederland) qua omzet. Dit stemt hem tevreden, maar de 1e plaats blijft lonken!

Industriële gezelligheid tijdens het winkelen

We zijn net een voetbalteam

Ronald vertelt verder: “We zijn een goed team, ik vergelijk het wel eens met voetballen; doelgericht samenwerken, van elkaar overnemen, acties terugkoppelen en samen successen vieren. En dat alles niet gebaseerd op aannames, maar op een open en laagdrempelige aanspreekcultuur. Zo blijft scoren een sport!” Hoewel geboren in Den Haag voelt hij zich inmiddels een trotse Tilburger. Met een groot hart draagt hij bij aan diverse lokale initiatieven voor mensen die het moeilijk of minder hebben. Ter illustratie mag ik het beddenproject noemen, waarbij Leen Bakker AaBe Fabriek, samen met de Johan Stekelenburg Stichting en Lions Club Tilburg ‘Regte Heide’, 150 Tilburgse kinderen zonder bed (!), er van één heeft voorzien.

Ronald en Leen Bakker voelen zich thuis bij de AaBe Fabriek. “Het is een uniek Retail park, met een diversiteit aan winkels, gratis parkeren en een goede verbinding met de binnenstad. Langzaamaan worden wij het Alexandrium van Tilburg.” Op mijn verzoek deelt hij tenslotte nog zijn eigen kijk op gastvrijheid: “Ik geniet wanneer ik andere mensen gelukkig zie, en vind het geweldig als ik daar een bijdrage aan mag leveren. Daarvoor moet je zelf een stap zetten naar anderen toe en moet je waarmaken wat je belooft. Ik kan niet anders, ik sta altijd ‘aan’ als het om het geluk van andere mensen gaat.”

Wanneer ik naar mijn auto terugloop zie ik diverse mensen met een Leen Bakker tas lopen. Dat zijn gelukkige klanten, dat zie je meteen!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 55/100, een plek om nooit te vergeten!

Ik ontmoette Niels de Wildt bij de Hitte & Hoos Contest; een partnerevenement van House of Leisure. We raakten aan de praat en al snel was een afspraak voor een gastvrije kop koffie gemaakt. Ik waan me op vakantie wanneer ik bij het Safari Resort Beekse Bergen aankom en in de brandende zon richting Restaurant Moto loop. In de verte zie ik de trillende lucht boven de hete Savanne.

Niels werkt sinds 2010 bij Libéma. Hij is begonnen bij Sportiom in Den Bosch en in 2015 gestart als General Manager bij Beekse Bergen. Tegenwoordig is hij als divisiedirecteur Vakantieparken niet alleen verantwoordelijk voor de Libéma verblijfsaccommodaties maar ook voor de evenementen Decibel, Best Kept Secret en Woo Hah! Een flinke uitdaging waar hij, samen met gedegen partners als Mojo en ID&T, met veel plezier zijn schouders onder zet.

Ondernemer van huis uit

Uitdagend ondernemen, dat zit Niels in het bloed. “Mijn vader was vrachtwagenchauffeur en startte daarnaast een koffiekar op de markt. Op mijn twaalfde ging ik al met hem mee en maakte ik er een sport van om te onthouden wat iedereen in z’n koffie had, met verraste en tevreden gasten als resultaat. Het bleef niet bij die ene koffiekar, mijn vader breidde uit met een snackbar, een café-taria en, wat later, tenten die ingezet werden bij evenementen.” De hotelschool leek een logische keuze, maar lange tijd was er twijfel of het toch niet de Politieschool ging worden. Hij liep stage op de cateringafdeling van Hotel & Congrescentrum Papendal en bleef daar vervolgens 9 jaar ‘hangen’; hij werkte zich op van cateringmedewerker naar Manager Operations. Toen werd het tijd voor een volgende stap.

“Het mooie aan Libéma is dat er een soort familiegevoel onder collega’s heerst, de teams zijn hecht en er heerst een hoog samenhorigheidsgevoel. De vrijheid waarin ik mag ondernemen in loondienst vind ik helemaal fantastisch!” De beginperiode, als General Manager van de Beekse Bergen vond hij moeilijk. Hij noemt de complexiteit van de organisatie, ingewikkelde regelgeving en de hoeveelheid emotie die dieren oproepen bij mensen. Hij is trots op zijn betrokkenheid bij de ontwikkeling van het Safari Resort dat in april 2018 geopend is, er is niets waar hij zich niet mee bemoeid heeft.

Safari Resort

Blik op de Savanne vanaf het terras van restaurant Moto

“De impact was enorm. Dirk Lips (directeur Libéma) deed zijn inspiratie op in Afrika en ging dàt ophalen wat er nog niet in de Beekse Bergen was; de unieke beleving van het ontwaken tussen de dieren zoals in Afrika, maar dan dichter bij huis! Gasten voelen zich zelfs zo thuis dat de bezoekjes aan het Safaripark redelijk kort zijn; ze hebben hier tenslotte een privé safari in hun achtertuin!” En ja, ik heb de vraag uiteraard ook gesteld; het is veilig! Niels gaat verder: “Het welzijn van dieren staat altijd centraal, hun gedrag is eigenlijk voorspelbaarder dan dat van mensen. Het beste voorbeeld daarvan is wel de actie van het Franse gezin bij de jachtluipaarden vorige zomer denk ik…”

Waarin onderscheidt het Safari Resort zich, behalve de omgeving, nog meer? Niels vertelt dat ze nieuwigheidjes omarmd hebben. Zo opent de slagboom zich vanzelf voor geregistreerde gasten en hoeven ze niet in de rij te staan om de sleutel van hun huisje op te halen. Alles is vooraf geregeld. “Onpersoonlijk? Helemaal niet” zegt hij, “Ons team is er altijd voor de gasten, wij ont-zorgen juist omdat het genieten al begint op het moment dat de slagboom opent. Gasten voelen zich welkom! Onze gastvrijheid is absoluut op niveau, maar we kunnen zeker nog stappen maken. Ik denk dan vooral aan ongeschreven gestes en acties. Onze gasten zijn hier te gast, en onze medewerkers helpen hen zich hier thuis te voelen. Beekse Bergen is een plek om nooit te vergeten!”

Gastvrijheid is een gevoel

Tot slot voegt hij er nog aan toe dat gastvrijheid voor hem draait om gevoel. Dat je randvoorwaarden kunt creëren, maar dat ‘het beleven’ het beste gevoel oproept. Een gevoel van erbij horen, meedenken en aandacht krijgen. Dankjewel Niels, ik heb genoten van je verhaal. Onderweg terug naar mijn auto draai ik me nog een keer om en zie heel in de verte 2 giraffen lopen. Fantastisch, nog heel even dat vakantiegevoel, maar dan gewoon onder werktijd!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 54/100, Kijken moet zien worden

Hoe leer je nou zò te kijken naar mensen dat je afwijkend gedrag gaat zien? Kun je, door het verzorgen van preventieve observatie trainingen en praktijkgerichte adviezen, maatschappelijk onaanvaardbare gebeurtenissen voorkomen? Aart Beukers, directeur en oprichter van Eye-D vindt van wel. Ik ga bij hem langs in Berkel-Enschot voor een kop koffie.

Kunst of beveiliging?

Na zijn studie kon Aart kiezen; hij werd aangenomen bij zowel een bedrijf in de kunstsector als een bedrijf in de beveiliging. Hij koos het laatste en ging aan de slag bij een bedrijf in camerasystemen in Kaatsheuvel. Een groeiende organisatie die o.a. Brussels Airport tot zijn klanten mocht gaan rekenen. Daar heeft hij ooit, om aan te tonen dat er niet of nauwelijks naar beeldschermen gekeken werd, met een oranje verpakt koffertje door de dangerous zone gelopen. Toen hij zich wat later bij zijn afspraak meldde bleek hij inderdaad niet opgemerkt te zijn. Voor Aart het moment om aan de slag te gaan met een eigen opleiding cameratoezicht.

“Zo is Eye-D ontstaan” vertelt Aart. “Tijdens mijn studie had ik zelf ervaren dat ik goede resultaten behaalde als er een pakkend en inhoudelijk verhaal, voorzien van praktijkvoorbeelden verteld werd. Ik werd geprikkeld door een charismatisch verteller. Dus daar lag mijn focus; hoe vertel ik pakkend het verhaal dat kijken zien moet worden.” Geïnspireerd door een presentatie van oud-keeper Hans van Breukelen sprak Aart verder met hem over trainingen. Hans wilde graag meedenken en sloot zich aan. Nog steeds is hij, als aandeelhouder, trainer en coach, betrokken bij Eye-D.

Observatie Attitude Schijf

de Observatie Attitude Schijf

Eye-D heeft de Observatie Attitude Schijf (AOS®) ontwikkeld. Dit zijn een 8tal vaardigheden, die toegepast worden om beter te zien (kijken moet zien worden). Zo is het herkennen van afwijkend gedrag een vaardigheid, net als de wetenschap dat elk strafbaar feit bestaat uit de voor-fase, de delict-fase en de na-fase. “Een veilige samenleving hoort voor iedereen een basisbehoefte te zijn. Dus afwijkend gedrag vraagt om actie,” zegt Aart. “We zijn betrokken geweest bij de nasleep van diverse terroristische aanslagen. Dat is heel heftig, maar het bevestigt ook hoe waardevol onze rol is. Het observeren van dergelijke beelden levert niet alleen zeer waardevolle informatie op maar kan ook leiden tot aanhouding van daders.”

Gastvrijheid

Als Brabander, Bourgondiër en carnavalsvierder is Aart van nature gastvrij. Zakelijk is gastvrijheid bovendien een serieuze tool, die hem helpt om te trainen met een open houding en om zodoende vertrouwenspersoon te kunnen zijn voor deelnemers. “Deelnemers willen aandacht en willen gehoord worden, het draait ook om collegiale aandacht voor elkaar. Een duidelijke en positieve communicatie draagt bij aan de dienstverlening. Het werk in een control room kan pittig zijn. Ik probeer het voor hen luchtig en verrassend te houden door bijvoorbeeld in de pauze bij iedereen een rolletje pepermunt neer te leggen. Een klein gebaar met een glimlach als resultaat!”

Hij geeft aan ook privé niet anders te doen. “Mijn eigen gastvrijheid is dat ik het mensen graag naar de zin wil maken en ik doe dat door open en eerlijk te zijn. Door vertrouwen te schenken ontstaat ook vertrouwen.” Dankjewel Aart, ik heb genoten van een gepassioneerd verhaal over een wereld die redelijk onzichtbaar lijkt voor de buitenwereld maar die in toenemende mate een belangrijke rol speelt. En bovendien genoten van heerlijke koffie!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije koffie 53/100, op zoek naar een gelukkige omgeving


Sommige eerste ontmoetingen verlopen alsof je al goede bekenden van elkaar bent. Mijn gastvrije koffie met Shirley Dap is er zo een. Ja, we kenden elkaar wel van gezicht uit ‘het Tilburgse’, maar we hadden elkaar nog nooit echt gesproken. Bij deze credits voor Ton Gimbrère, die dit bruggetje geslagen heeft. We treffen elkaar bij de Spaarbank in Tilburg.

Shirley is oprichter van HEAL Design en houdt zich bezig met interieur design en concepten. Een bedrijf dat, zoals ze zelf zegt, ontstaan is uit passie. HEAL staat voor Humanity, Environment and Love. We hebben het begrip gastvrijvrijheid meteen te pakken. “Als kind al wilde ik het thuis fijn en gezellig maken voor iedereen” vertelt ze, “ik was altijd bezig om mijn omgeving gelukkig te maken, zowel de mensen die er waren als de gelegenheden. Ik was altijd op zoek naar een juiste combinatie van sfeer en gevoel en paste dat intuïtief aan wanneer nodig. Ik ben heel blij dat ik het uiteindelijk gedurfd heb om van mijn HR loopbaan te switchen naar de Academie Artemis in Rotterdam!”

Het zoeken naar huiselijkheid is een van de pijlers van het HEAL Concept. Maar wel met de bedoeling gebruikers van een ruimte uit hun dagelijkse sleur te halen: “De meerwaarde van het HEAL Concept wordt zichtbaar door het gebruik van bepaalde kleuren, vormen en (gerecyclede) materialen. Daar is dan al heel wat aan vooraf gegaan; rondkijken, vragen en voelen om een kloppend verhaal te kunnen maken. De totaalbeleving moet goed zijn en onbewust een warme glimlach brengen, dan klopt het.”

Moodboard

Ik vraag Shirley of die warme glimlach bepaalt of een project voor haar geslaagd is. De spijker op zijn kop, zo blijkt: “We willen natuurlijk wel een eigen stempel op een project zetten, dat is gelukt wanneer we de combinatie van sfeer, gevoel en blije mensen zien. ”Ik ben nieuwsgierig naar haar meest bijzondere project. “Alle projecten zijn uniek en voelen daardoor bijzonder. Maar als ik dan een hele speciale mag noemen dan is dat het volledige interieurontwerp en -styling van Fleuriade, een wooneenheid voor dementerenden van Archipel Zorggroep in Eindhoven. “Het was niet eens een project waar ik een eigen stempel kon of wilde drukken. Maar de combinatie van sfeer, kleur en materialen, samen met beleving en inleving had grote impact op mij. Dat maakte dat ik er wel een persoonlijke handtekening onder heb weten te zetten.”

Haar meest ambitieuze project begint tastbaar te worden, een Boutique hotel hartje Tilburg wordt binnenkort werkelijkheid. Niet omdat ze persé hotelier wil zijn, maar wel omdat dit de ideale omgeving is om haar HEAL Lifestyleconcept te tonen en te laten groeien. “Het HEAL Hotel is een plek waar je jezelf mag zijn, waar het warm en veilig voelt net als thuis. Misschien is dit mijn manier om iets terug te doen en iets als gedachtegoed achter te laten.”

Er valt nog veel te bepraten, er zijn nog veel verhalen om te delen, maar dat doen we binnenkort bij een wijntje! Dankjewel Shirley, voor een bijzonder en mooi inkijkje in jouw wereld.

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 52/100,Voedsel weggooien? No way!

Voedselverspilling krijgt steeds meer aandacht. En dat is maar goed ook; een derde (!) van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt verdwijnt in de afvalbak. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook een makkelijke weggooier. Maar vorige week heb ik voor de eerste keer gebruik gemaakt van de NoFoodWasted app; ik heb een ‘overgebleven maaltijd’ aangeschaft van een Tilburgs restaurant. Nieuwsgierig naar het verhaal van oprichter August de Vocht van NoFoodWasted drink ik koffie met hem bij Villa de vier Jaargetijden.

De NoFoodWasted app

Opgegroeid in een supermarktomgeving en actief afnemer van afgeprijsde etenswaren groeide zijn besef dat voedsel en zijn wereldbeeld scheefliepen. Vanuit het gevoel te willen veranderen en de wetenschap dat dit een commerciële aanpak nodig had is NoFoodWasted ontstaan. Met een tas vol enthousiasme liep hij supermarktketens af, met de bedoeling managers en klanten te informeren en vooral te activeren. De basis  voor de consumentenapp NoFoodWasted was gelegd.

Het pad van zijn startup was er een met veel hobbels en tegenslagen, vastgelegd in de documentaire TheRollercoaster Startup, over de zoektocht van August naar investeerders. (https://vimeo.com/199426144). Helaas heeft deze documentaire het grote publiek niet bereikt, de landelijke televisiezender miste het ‘uitbundig vieren van successen’. Jammer, persoonlijk vind ik het een pareltje! Zijn reis is eenzaam, de worsteling om toch zijn droom na te jagen zonder zichzelf en zijn team daaraan ten onder te laten gaan is puur, bijna rauw in beeld gebracht. “Ik kijk niet alleen maar trots terug naar de film”, vertelt August. “Maar ik heb wel geleerd dat het goed is om bij mezelf te blijven en te doen wat ik doe!”

Aandacht is nodig

Inmiddels zijn er flinke stappen gemaakt. Zo is derde kerstdag officieel NoFoodWasted-dag geworden. En heeft de app al veel gebruikers en aanbieders (supermarkten, restaurants maar ook speciaalzaken als Appelsien in Tilburg), maar genoeg is het nog lang niet. De behoefte aan investeerders blijft, en dus zal er nog meer aandacht voor NoFoodWasted moeten zijn om bij die groep in beeld te komen en te blijven. Want August wil uiteindelijk nog steeds Europa in. “Omdat” zo zegt hij, “500 miljoen Europeanen meer verschil maken dan 17 miljoen Nederlanders”.

Het aanpakken van voedselverspilling vraagt om bewustwording voordat gedragsverandering kan plaatsvinden. Moeilijk, maar niet onmogelijk met een gastvrije aanpak. August vertelt: “NoFoodWasted biedt een oplossing die voor zowel leverancier, consument als maatschappelijke omgeving toegankelijk is. Het is ont-zorgen, je hebt de vrijheid om jouw persoonlijke wensen te kiezen. Met minder kosten, meer omzet en een goed gevoel als resultaat!”

Beste August, dankjewel! En beste lezers; zoek en gebruik de NoFoodWasted-app, het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar wel een die de moeite waard is en die naar meer smaakt!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 51/100, een Prins Heerlijke deze keer!

Prins Heerlijk bestaat 10 jaar! Gestart in 2008 om jongeren met leerproblemen en een horeca-ambitie een opleiding en begeleiding op maat te bieden. De missie is hetzelfde gebleven, de horeca is uitgebreid met zorg en detailhandel. Met inmiddels meer dan 150 externe werkgevers voor de jongeren. Niet alleen het aantal jongeren is gegroeid, ook de maatschappelijke context waarin zij hun plek zoeken is veranderd. Zelf kom ik ook al 10 jaar graag bij de locaties van Prins Heerlijk. En met heel veel plezier kijk ik terug op de avond dat ik, voor het 5-jarig bestaan, een etiquettediner voor de jongeren mocht verzorgen. Een fantastische avond, vol warmte en plezier.

Prins Heerlijk Lunchcafé

Ik drink koffie met Abgar vanRijswijk, horecamanager en kwartiermaker vanaf het eerste begin. Uiteraard hebben we afgesproken bij Prins Heerlijk Lunchcafé in het centrum van Tilburg. Abgar en ik hebben een lange historie samen. Eerst collega’s, later sparringmaatjes, en nog steeds zoeken we af en toe momenten om bij te praten. “Mijn start bij Prins Heerlijk was een bijzondere,” vertelt hij. “Samen met mijn dochter schuilde ik voor de regen, hier voor de deur. Ella Buijze (oprichter) opende de deur en vroeg of ik binnenkwam. Ik kwam midden in een grote verbouwing terecht van wat later het Lunchcafé zou worden. Ella vertelde me haar verhaal en de rest is geschiedenis.” Abgar geeft aan dat het succes deels voortkomt uit het denken in kansen en mogelijkheden. “Ik kreeg vertrouwen en vrijheid, kreeg handvaten mee als: ‘kijk maar hoe het wel lukt’ en ‘zorg maar dat het werkt’. Een geslaagde combi, dat is gebleken.”

Prins Heerlijk Lunchcafé

De kern van Prins Heerlijk

In het jubileum magazine voor het 10-jarig bestaan komen veel jongeren aan het woord. Ik neem de vrijheid een van hen, Thomas Winter, te citeren: “Bij Prins Heerlijk krijg ik mbo-onderwijs dat bij mijn denken aansluit. Maar ik doe het wel zelf. Prins Heerlijk geeft je alleen een zetje.” Dat is precies de kern, het gaat er om jongeren op een juiste plek te krijgen door te kijken wat goed voor hen is. Maar ze doen het uiteindelijk zelf, begeleid door leermeesters op verschillende vlakken. “Leermeesters en jobcoaches zijn een groot deel van ons kapitaal” zegt Abgar, “de jongeren vertrouwen hen, zij scheppen duidelijkheid door een bepaalde directheid in hun communicatie en een persoonlijke aanpak. Iedereen die zich betrokken voelt is trots, dat moet ook zo blijven.”

Ik vraag Abgar of hij de gastvrijheid bij Prins Heerlijk kan benoemen. Hij zegt: “Iedereen is gast! Dat staat nooit ter discussie, niet voor de jongeren en niet voor de mensen daaromheen. Hoe groot we ook geworden zijn, het draait altijd om de mensen. Persoonlijke aandacht, daar gaat het om, ook voor mij. Een praatje met vaste gasten, en het besef dat ik alle jongeren nog bij naam ken!”

Dankjewel Abgar, dat ik weer een kijkje mocht nemen in een van de meest bijzondere Tilburgse keukens. Ik sluit af met een citaat van Ella Buijze uit het jubileum magazine: “De jongeren hoeven geen Prins Heerlijk etiket. Dat zeggen we ook tegen de bedrijven waar ze werken. Onze jongeren moeten net als iedereen zorgen voor tevreden gasten, klanten en cliënten. Ze mogen ook fouten maken. Om het vervolgens weer beter te doen. En nog trotser te worden.”

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 50/100,Met je Hart kwetsbare ouderen verbinden

Stichting Met je Hart is gestart door Babs van Geel in Utrecht en heeft als doel eenzaamheid bij kwetsbare ouderen te verminderen. En vanaf 2014 ook succesvol actief in Tilburg, onder bezielend enthousiasme van Hélène Schneiders. Zij stond op de barricades om Tilburgse woonzorgcentra, wijkverenigingen, huisartsen en andere betrokkenen enthousiast te krijgen. En met succes, inmiddels zijn er ongeveer 250 ouderen en 120 vrijwilligers betrokken bij Met je Hart Tilburg! 

De restaurantcampagne

We praten uitgebreid bij met heerlijke koffie bij Villa Pastorie aan de Piushaven in Tilburg. Vanuit haar intensieve betrokkenheid bij Cafés Van Horen Zeggen en De Boekanier staat Hélène voor mij synoniem aan gezellig en gastvrij. En precies zo heeft ze ook Met je Hart Tilburg op de kaart gezet; gezellig en gastvrij! Het begon allemaal met de restaurantcampagne in 2014, waar dat eerste jaar al 23 restaurants aan meewerkten. Aan restaurantgasten werd gevraagd of er € 1,00 extra op de rekening gezet mocht worden. Van de opbrengst werden de eerste activiteiten voor ouderen georganiseerd. “En dat zijn vooral activiteiten waarbij eten ook centraal staat” vertelt Hélène. “Samen eten verbindt mensen, er ontstaan mooie gesprekken en ‘genieten’ krijgt weer betekenis; genieten van eten maar ook van gezelschap. Veel mensen vinden het moeilijk te benoemen dat ze eenzaam zijn, soms komt daar zelfs schaamte bij kijken. Wij proberen hen hierin een beetje te ont-zorgen, bijvoorbeeld door deelnemers met dezelfde postcode aan elkaar te koppelen. Soms is het ophalen van mensen die bij elkaar in een wijk wonen al genoeg om nieuwe contacten te leggen.”

De langste eettafel, Tilburg Culinair 2018

Aandacht voor elkaar in sociale ontmoetingen staat centraal. Inmiddels zijn er wat criteria bepaald waaraan de gasten van Met je Hart moeten voldoen. Mensen met vaak fysieke of financiële beperkingen, met een klein sociaal netwerk en die ‘omarmd’ kunnen/willen worden door een vrijwilliger. “Sociale contactmomenten zijn enorm belangrijk. Neem mijn moeder Ineke, zij belt dagelijks met een aantal ouderen om te horen hoe het met hen gaat”, glundert Hélène. “Daar ben ik enorm trots op, net als op mijn zus die bij vrijwel alle activiteiten als vrijwilliger betrokken is. Wat een familiebedrijf hè!”

Sociale mantelzorg

De kern van de Stichting is in elk opzicht gastvrij, alle betrokkenen zetten onbezoldigd hun deur open voor anderen. Hélène zegt het heel treffend: “Hoe meer Met je Hart groeit, hoe belangrijker het is om klein te blijven in onze grootsheid, het moet om de kwetsbare ouderen blijven gaan. Het is een vorm van sociale mantelzorg die zichzelf, nu al in 26 gemeenten, kan bedruipen.” Maar ook geeft ze aan dat, om op te schalen en te professionaliseren, team Tilburg versteviging nodig heeft. Ze zoekt met name mensen die zorg en activiteiten willen coördineren. Inmiddels is bekend dat Stichting Met je Hart kans maakt op een Appeltje van Oranje, wat een prachtige erkenning zou dat zijn voor dit mooie initiatief! Meer informatie, maar ook een mogelijkheid om te doneren, is te vinden op www.metjehart.nl

Dankjewel Hélène voor de sprankeling in je ogen als je vertelt over Met je Hart. Ik hoop dat de juiste vrijwilligers zich bij je melden zodat gastvrije mantelzorg in Tilburg nog meer mooie verbindingen kan maken!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 49/100, trainen in Becoming great

Pascale Vugts – Betiquette

Ik ben bij het Willem II stadion, decor van mijn afspraak met Koen van Gorp, trainer en personal coach bij Kenneth Smit training. Hij voelt zich een bofferd, met een eigen trainingsruimte op een plek waar het leeft, op sportief, communicatief en commercieel vlak! Koen is franchisenemer van Kenneth Smit trainingen. Hij draagt met praktijkgerichte verkoop-, management- en communicatietrainingen bij aan verbeterde bedrijfsresultaten en succesvolle persoonlijke carrières. Ik loop persoonlijk niet altijd warm voor slogans als ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’, maar dat maakt mijn nieuwsgierigheid naar gastvrijheid in de wereld van trainingen niet minder.

Kenneth Smit

Koen komt uit een Tilburgs ondernemersgezin en is opgegroeid met een hands-on mentaliteit. Vanuit zijn managementfunctie bij een bedrijf in hout- en bouwmaterialen is hij 12 jaar geleden het trainersvak ingerold. Zijn wens om dat als zelfstandig ondernemer te doen kon hij al snel waarmaken. Wat maakt nou dat het geven van trainingen uitdagend en aantrekkelijk blijft? “Geen training of groep is hetzelfde”, zegt Koen. “Ik verkoop namelijk geen trainingen, maar help mijn relaties hun doelstellingen te realiseren. Daarbij gebruik ik de theoretische onderleggers van Kenneth Smit en lever 100% maatwerk. Ik plan vooraf intake dagen en meereisdagen met de opdrachtgever en stem vervolgens het programma volledig af op de dagelijkse praktijk. Vaak zijn dat meerjarige trajecten. Het is mooi om de deelnemers gaandeweg dat traject ook echt stappen binnen hun eigen organisatie te zien maken.”

De werkwijze van Koen is helder; optimaliseren van gesprekstechnieken en gedragsverandering (waar nodig) vormen altijd de basis van de rollenspellen, waarbij hij zelf de acteur is. Hij vertelt verder: “Door mijn manier van voorbereiden raak ik thuis in de organisatie van mijn opdrachtgevers en kan ik elke voorkomende praktijksituatie met de deelnemers oefenen. Het gaat hierbij niet om falen of slagen maar om leren! Het mooie van Kenneth Smit is dat ik de vrijheid heb om er mijn eigen draai aan te geven. Ik voel me meer onder-gever dan ondernemer. Ben altijd bereikbaar voor mijn relaties en heb als doel telkens de verwachtingen te overtreffen.”

IJsbrekers

Op mijn vraag of hij bewust bezig is met gastvrijheid zegt hij: “Ik zorg goed voor mijn gasten, geef ze het gevoel dat ze niet voor niets in de file hebben gestaan voor mijn training. Ik schenk ook altijd het eerste kopje koffie voor de deelnemers in, dat blijkt toch altijd weer een goede ijsbreker. Je gaat samen een meerjarige relatie aan, daarom vind ik het belangrijk dat zij zich welkom en veilig voelen. Zo’n meerjarenproject wordt altijd op de middenstip van het Willem II stadion afgetrapt, letterlijk! Iedereen schiet op doel, de bal mogen ze houden, dat is een eerste souvenir. Zo staan de deelnemers gedurende het traject nog meer kleine verrassingen te wachten.” Verder denkend komt hij tot de conclusie dat ook privé een persoonlijke benadering, herkenning en een warm onthaal van mensen een goed gevoel geeft. Maar ook dat het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Na een laatste blik op het hoofdveld verlaten we de skybox. Ik heb zelden een commercieel trainer gesproken met zoveel passie en enthousiasme, geen wonder dat deelnemers met hem weglopen. Dank Koen, bij jou geen verliezers met een excuus, maar winnaars met een plan!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Gastvrije kop koffie 48/100, ontzorgen in de zorg

Pascale Vugts – Betiquette

Het gezellige en altijd drukke DE café in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg is mijn koffie-werkplek van vandaag. Hier heb ik afgesproken met Tanja Roosen, trainer en coach van zorgprofessionals. Tanja is voor mij geen onbekende, maar een waardevol ‘souvenir’ van de Ladies Circle. Sommige contacten zijn voor altijd, ook als je elkaar een tijd niet ziet of spreekt. Ik ben nieuwsgierig naar de switch die ze gemaakt heeft; van gynaecoloog naar trainer/coach.

Tanja zit goed in haar nieuwe rol, ze straalt wanneer ik haar vraag naar The Human Factor, het thema waar zij zich mee bezig houdt. “Mijn kennis als specialist is mijn kracht, die kan ik goed reflecteren op zorgprofessionals van verschillende disciplines” vertelt ze. “Tegenwoordig heeft de cliënt meer regie, is mondiger en heeft inzage in het eigen dossier. Dat vraagt, vanuit de zorg bekeken, om een andere benadering en samenwerkingsvorm. We moeten af van het in standhouden van eilandjes en een wij/zij-cultuur. Bij gynaecologie bijvoorbeeld wordt nu al gewerkt met een casemanager die, vanuit een multidisciplinair team, vooraf het zorgpad van een cliënt bepaalt.”

Het doel van The Human Factor is om hardware en humanware dichter bij elkaar brengen. Om verschillende disciplines een gemeenschappelijke taal te laten spreken, met behoud van hun eigen kenmerken. Een team is, zeker in onverwachte of stresssituaties, zo sterk als haar zwakste schakel. Door het inzetten van Team Resource Management wordt het belang van doelgerichte communicatie duidelijk. Hier zijn meerdere tools voor beschikbaar, een daarvan is ‘10-voor-10’. Tanja vertelt: “10-voor-10 is een korte briefing van 10 seconden om vervolgens 10 minuten vooruit te kunnen. Een efficiënte overdracht die voor de specialist voldoende is om overzicht en helderheid in een situatiete krijgen door het stellen van de juiste vragen. Dat lukt alleen wanneer alle betrokkenen elkaar begrijpen en dus de volgende schakels verbonden zijn; vragen, antwoorden, terugkoppelen en afvinken.”

Peer Support

Een ander belangrijk onderdeel van The Human Factor is ‘Peer Support’. “Een zorgprofessional kan soms ook slachtoffer zijn, vroeg of laat ontstaan er littekens op zijn of haar professionele ziel”, gaat ze verder. “Dan wil je je verhaal doen bij iemand die je vertrouwt, die niet oordeelt en verslag doet, maar die er gewoon voor je is. Dat is een Peer! We hebben hier bij ETZ nu zo’n 20 collega’s voor opgeleid, het is enorm mooi daaraan bij te mogen dragen.” Tanja geniet van haar proactieve rol in het ontzorg-proces van de interne organisatie. Zo ken ik haar ook, gedreven, met passie en oprechte interesse in mensen! Zo omschrijft ze ook haar gevoel bij gastvrijheid: “Ik hoop altijd dat mensen zich uitgenodigd voelen om zich bij mij welkom te voelen. Zodat het niet moeilijk is zich voor mij open te stellen. Zakelijk en privé.”

Jouw aanpak en uitstraling maakt de zorg vanzelf een beetje gastvrijer en nodigt anderen uit hier samen met jou aan verder te bouwen! Dankjewel Tanja, voor deze warme en sprankelende koffie!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!