Gastvrij en Bourgondisch III – The Jane

the-jane-logo

The Jane in Antwerpen, een restaurant dat lang op onze culinaire bucket list stond! Ik had al vaak om 08.00 uur in de ochtend online geprobeerd te boeken, maar het was ons helaas nog steeds niet gelukt een reservering te bemachtigen. Tot enkele weken geleden…

Een bezoek aan Antwerpen stond al gepland; vrijdagochtend heen, zaterdagavond terug. Hotelletje vlakbij de Markt geboekt, de rest zouden we wel zien. Twee dagen voor vertrek kwam er een berichtje van The Jane op Facebook voorbij: ”het is Giftvoucher-week, en we hebben nog enkele plaatsen vrij voor de lunch op donderdag en vrijdag”. Zonder verder na te denken heb ik gebeld en jawel, vijf minuten later was de reservering voor een lunch voor twee een feit!

Hoe gaaf, en zoveel zin er in dat je bijna bang bent dat het tegen gaat vallen… Maar het was geweldig! Restaurant The Jane klopt van begin tot eind, helemaal, als een bus, voor 100%, en dat is eigenlijk nog een understatement!

the-jane-1Aangezien voorafgaand aan de opening ‘The Jane in wording’ veelvuldig gedeeld is op social media voelde het bijna alsof we er al eens geweest waren. Een prachtig pand, mooi gelegen ook, de kapel van het voormalig militair hospitaal. Stoer en stijlvol ingericht met hier en daar een rauw randje, de vrome sfeer is behouden. Werkelijk niets is aan het toeval overgelaten. Leuk ook om de diversiteit aan gasten te zien; zakenlunch, familie-uitje, intiem met twee of gezellig met vrienden, en iedereen ‘dressed to the occasion’.

We hebben ons laten onderdompelen in een heerlijke 10-gangenlunch met bijbehorend wijnarrangement (als je er dan toch bent…), we verlieten het restaurant pas rond 17.30 uur.  Een tip: plan dus niet te veel middagafspraken meer, maar overigens ben ik van mening dat je hier ‘even’ lunchen ook niet moet willen.

Alle gerechtjes waren prachtig, zeer verrassend en verfijnd van smaak. De wijnen pasten prima en maakten het hemels. The Jane maakt wat dat betreft de verwachting absoluut waar, en dat is ook zoals het hoort.the-jane-food Maar het allergrootste compliment gaat toch naar de medewerkers. Er stond een team dat elkaar op alle fronten aanvoelde en aanvulde. De combinatie van Vlamingen, Zeeuwen en Hollanders zorgde voor een chemie die heel prettig en meer dan bijzonder was. Stuk voor stuk gastheren en –vrouwen die plezier uitstraalden, die vol trots de gerechtjes presenteerden en die graag en met humor een gesprek met gasten aanknoopten. Medewerkers die commitment lieten zien en die altijd de gasten centraal hadden staan. Maar er stond vooral ook een team dat liet zien dat het draait om samenwerken. Natuurlijk zal er ook af en toe felle discussie of onenigheid zijn, maar hier geen zichtbare scheiding tussen witte en zwarte brigade, hier wordt samengewerkt! Keuken en bediening gebroederlijk naast elkaar tijdens de mise en place voor het diner, met ruimte voor een praatje en een geintje, met aandacht voor elkaar.
Ik bof, we hebben inmiddels al veel restaurants, met of zonder sterren, bezocht en vaak echt heerlijk gegeten, maar het gaat om veel meer dan alleen de smaak van een gerecht, het gaat om de totale beleving. Reden voor ons om the Jane absoluut op de eerste plaats te zetten!

Ons verdere verblijf in Antwerpen bleef een beetje in het teken staan van The Jane. Vele ‘flashbacks’ over de gerechtjes, nagenietend van de wijnen en de gastvrijheid. Met de slappe lach als gevolg toen we later op de avond een puntzak Vlaamse frieten deelden als diner. Ook heerlijk, maar een groter contrast was bijna niet denkbaar.

Mensen, het is dus niet onmogelijk om een reservering te bemachtigen, blijf proberen! Een hele dikke dankjewel aan The Jane voor veel mooie herinneringen, ik hoop tot spoedig ziens.