Gastvrije kop koffie 14/100, Barstensvol goede ingrediënten.

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Een aantal weken terug ontmoette ik Fredrikke van Helden, Sr. Marketing Project Manager bij Hutten, standplaats: de Verspillingsfabriek in Veghel. Groot geworden in de food en retail is ze hier nu ruim een
jaar werkzaam. Haar persoonlijke missie is het bijdragen aan een duurzame en gezonde agri-food business. Ze is ervan overtuigd dat dit, met de inzet van innovatie en het verbinden van stakeholders, binnen bereik ligt. Ik ken haar nog niet zo lang, maar ze komt op mij over als nuchter, alert en toch rustig. Wat ik vooral zie is dat ze ‘past’ in De Verspillingsfabriek. Een bedrijf dat ik hoog op mijn favoriete nog-te-bezoeken-lijstje had staan, ik was dus blij met haar uitnodiging!

IMG_8447De Verspillingsfabriek is een initiatief uit de koker van Bob Hutten. Hij zegt: “Waarom is een product alleen maar goed als het perfect is? Heeft een bezield product of een bezielde dienst niet veel meer waarde?” En door te kiezen voor verse en ambachtelijk bereide producten van De Verspillingsfabriek help je ook nog eens mee om voedselverspilling in Nederland te verminderen. De locatie is bijzonder van opzet en inrichting. Meerdere initiatieven uit verschillende branches hebben hier een werkplek gevonden, lijntjes zijn kort en ontmoeten staat centraal. Maar het zijn de details die het zo gastvrij maken. Karaffen met vers water en voldoende schone glazen staan voor het grijpen, medewerkers en bezoekers groeten elkaar in het voorbijgaan, er hangt een sfeer met een glimlach!

Fredrikke neemt me mee door het pand en vertelt bevlogen over de producten die zonder kunstmatigeimagestoevoegingen gemaakt worden. Onder leiding van chef-koks bereiden samenwerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt sauzen, soepen en ragouts, die op de markt gebracht worden onder de naam ‘Barstenvol’ (Retailmarkt) en ‘De Verspillingsfabriek’ (Foodservicemarkt). De producten worden o.a. verkocht bij Sligro en Emté. En om zelf verspilling tegen te gaan vind je op www.barstensvol.nl talloze lekkere recepten die je thuis kunt
maken met restjes rijst of pasta, maar ook met (oud) brood en restjes groente!

IMG_8451We lunchen in het restaurant, waar medewerkers en gasten gebroederlijk aanschuiven. Koude en warme producten, veelal uit eigen keuken en van lokale producenten, met volop keuze, smakelijk en uitnodigend (het oog wil ook wat) uitgestald. Het is niet precies te verwoorden waardoor het komt, maar ook hier valt de gemoedelijke sfeer op. Ongedwongen en behulpzaam, zo voelt het. Vergeet trouwens niet om je heen te kijken, de inrichting is bijzonder, met een ratjetoe aan meubels en grappige, niet-alledaagse details.

Dank Fredrikke, voor onze kop koffie. Ik heb ervan genoten ondergedompeld te worden in De Verspillingsfabriek.