Gastvrije kop koffie 16/100, als pionieren je passie is!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Sommige ontmoetingen laten je achter met een glimlach en positieve energie. Mijn kop koffie met Job van den Aker was er zo een! Raakvlakken zijn er genoeg; een volleybal-verleden, een betrokken dorpsgenoot en een positief denker/doener. Een bericht op Facebook, waarin hij liet weten met twee compagnons Het Sociaal Handelshuis gestart te zijn maakte mij nieuwsgierig genoeg om hem te benaderen.

IMG_8640We treffen elkaar bij Akertech, het bedrijf dat hij 21 jaar geleden startte. “Ondernemen blijft een van de leukste dingen om te doen” vertelt Job, “vooral de opstartfase van een bedrijf, wanneer er nog volop gepionierd wordt. Om dan uiteindelijk, wanneer een project een kop en een staart heeft gekregen, zelf de rol van ambassadeur te pakken en het geheel over te dragen aan een projecteigenaar.” Job is een beelddenker, maar wel een die een slingerweg neemt naar zijn uiteindelijke doel. “Die stip op de horizon, aan het begin van een traject? Zo wordt het dus niet, maar deze stip is wel nodig om richting te hebben!” Die ruimte om halverwege nog eens links of rechts te gaan levert mooie initiatieven op. Behalve bij Akertech is Job betrokken bij IPHEO (voor –startende- ondernemers), het Huis van de Ruimte (voor Ruimtedenkers die ontmoeten, verbinden, vernieuwen en delen) en nu dus ook het Sociaal Handelshuis.

Het Sociaal Handelshuis is volgens Job ‘ondernemen 3.0’ en is ontstaan uit dromen en gedeelde passie van drie vrienden. Circulair en trendy handelen staat centraal; producten die een her- of doorstart krijgen, herscholings- en leermeestertrajecten en verschillende generaties die de verbinding zoeken.images De meeste plannen ontstaan op zijn racefiets, de wind op kop maakt ruimte in het hoofd. Zo is het idee ontstaan dat het Sociaal Handelshuis een plek (proeftuin/Lab) moet krijgen waar gebruikers elkaar ontmoeten. Een plek waar hippe, hype-achtige zaken als basis dienen om groter uitgerold te worden. Waar nieuwe investeerders en financieringsmiddelen als crowdfunding worden ingezet om promotie en verkoop te stimuleren. Dit alles moet ontstaan met gevoel, vanuit het hart, ik denk dat dat het onderscheidend vermogen zal zijn. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk, ik geloof zijn verhaal en zie het plaatje al voor me. Ik blijf de ontwikkelingen graag volgen (https://www.facebook.com/hetsociaalhandelshuis/)

Op mijn vraag of hij gastvrij is moet hij wat langer nadenken. “Gevoel is verrassend in een technische wereld. Ik pleit voor een open houding en streef naar korte lijntjes maar ben vooral mezelf.” En ik denk dat hij daar de kern van zijn gastvrije uitstraling te pakken heeft.

Dankjewel Job, voor jouw inspirerend verhaal. We hadden nog uren verder kunnen praten, dit zal niet onze laatste kop koffie samen geweest zijn denk ik!