Gastvrije kop koffie 17/100, inspireren vanuit een wereld vol wonderen!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

FgoeneeFrans Goenee, Conceptmanager Horeca bij de Efteling. Zijn trotse bijnaam is, met inmiddels 27 Efteling-jaren op de teller, ‘positief onkruid’. Voor mij is hij vooral een fijne oud-collega uit het park tijdens de beginperiode van het Efteling Hotel. Nieuwsgierig geworden omdat hij zich tegenwoordig ook Inspiratiemanager mag noemen laat ik mezelf uitnodigen voor een kop koffie, in zijn kantoor bij in het Raveleijn gebouw.

Als Conceptmanager Horeca heeft Frans 7 jaar geleden als eerste project de Octopus (bij de attractie Pandadroom) aangepakt. In die periode was er, om het meerdaags verblijf te stimuleren, niet alleen een omslag nodig op het gebied van diversiteit in gerechten, maar ook op het tijdstip en de locatie van een maaltijd. Het speerpunt was toen een verhoging van de kwaliteit door sfeerbeleving, het denken vanuit de gast werd steeds belangrijker. Aansluitend volgden Bosrijk, Polle’s Keuken, Aquanura en, heel recent, Het Loonsche Land. “We zijn steeds minder productgericht gaan denken” vertelt hij, “concepten waarin de gast centraal staat vormen de basis van het medewerker-traject Betoveren.” Maar betekent dit dan ook dat de Efteling gastvrijer geworden is? Frans beaamt dit. “Het gastvrije imago van de Efteling is zeker verbeterd. Maar het belangrijkste is dat we dit niet alleen vertellen aan (potentiële) bezoekers maar dat we dit echt waarmaken in de Efteling zelf! En dat kan alleen maar wanneer iedere medewerker bijdraagt aan storytelling en betovering. Een divers trainingsaanbod en dagelijkse begeleiding op de werkvloer helpen hen hierbij een handje.”

Frans is een ambassadeur, hij ademt de Efteling. Hij heeft ooit het geluk gehad Anton Pieck zelf te ontmoeten en hij haalt nog steeds inspiratie uit diens opmerking dat ‘het sprookjesbos bestaat uit louter kromme bochten, want dan wacht achter iedere bocht een verrassingsmoment’. Want verrassen is beleven en dat zit in kleine en onverwachte dingen. En dat is eigenlijk ook de basis van de inspiratiesessies geweest die weer geleid hebben tot de term Inspiratiemanager. Tegenwoordig geeft hij regelmatig presentaties waarin gesproken wordt over verleden, heden en toekomst van de Efteling. eftelingkoffieHoe wordt gastvrijheid in de praktijk gebracht, hoe kun je storytelling doorvoeren bij commerciële activiteiten en hoe ontstaat beleving vanuit de medewerker. En steeds vaker vormt het thema duurzaamheid de verbindende factor tussen de thema’s techniek en storytelling, allemaal zaken waar de Efteling goed in is.

Onkruid vergaat niet, maar wat mij betreft mag positief onkruid woekeren Frans. Mijn Efteling-hart heeft weer meerdere sprongetjes gemaakt vandaag. Dank voor jouw tijd, de lekkere koffie en enthousiaste verhaal. Het klikte als 25 jaar geleden!