Gastvrije kop koffie 22/100, van zure citroen naar zoete overwinning 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!

Door een van onze gezamenlijke contacten werd ik ‘gekoppeld’ aan Judith Deliën; het leek Wendy Vorstenbosch wel een goed idee leek dat wij eens samen koffie zouden gaan drinken. En dat bleek inderdaad het geval! Ik maakte kennis met haar op haar werkplek, in Het Klavier in Kaatsheuvel.

IMG_0073Judith is, na haar carrière bij de Rabobank, in 2010 gestart als zelfstandige (Pen & Performance) en heeft in 2013 De Zoete Citroen opgericht. Op haar website staat dat ze aan loopbaanbegeleiding, mediation en coaching doet, maar in de praktijk blijkt ze veel meer te doen dan dat alleen! Ze wil (vooral) werkzoekenden vertrouwen geven en zicht op kansen bieden, door hen te laten ontdekken dat ze ook zelf mogen kiezen en dat ze onderscheidend kunnen zijn in de grote massa. Dat doet ze door het eigenaarschap terug te leggen daar waar het hoort, namelijk bij haar klanten! Uiteraard beschikt ze over diverse theoretische modellen die ze hierbij in kan zetten, maar dat doet ze alleen aan de hand van de input die de klant zelf geeft. Een vertaalslag naar haar kijk op gastvrijheid is snel gemaakt; contact maken op basis van gelijkwaardigheid, het echt zien van mensen en begaan zijn met anderen.

Hoe kun je werkzoekenden, die vaak onzeker zijn, nou meer zelfvertrouwen geven? Judith opent daarvoor iedere vrijdag haar leer-werktheater en biedt op die manier werkzoekenden een hoofdrol in plaats van een bijrol. Elke week is er, dankzij specialisten uit haar netwerk, een ander programma van een uur, waarbij actief meedoen/bijdragen zeer gewenst is. Maar ook het sociale aspect mag niet onderschat worden; bijpraten, lachen en huilen met lotgenoten onder het genot van een kopje koffie! Helaas is de zaal op vrijdag nog niet tot de nok toe gevuld, maar zelfs met een kleine groep aanwezigen is het de moeite waard. Ze vertelt: “Het leer-werktheater is ontstaan uit idealisme en mijn sterke behoefte om een maatschappelijke bijdrage te leveren aan alle werkzoekenden uit de regio, en mijn heilige geloof in het nut daarvan.”

Judith straalt wanneer ze trots vertelt over de twee grote evenementen die ze voor ‘haar’ klanten georganiseerd heeft en waar ze veel media-aandacht mee gehad heeft; Bake it till you make it en Make the perfect dress for succes. De ingrediënten? Een wedstrijdelement, gepassioneerde deelnemers, een (bekende) jury en startkapitaal voor een eigen onderneming als prijs! Wow, wat een fantastisch format, ben benieuwd of er een derde editie komt!

De Zoete Citroen is nu klaar voor een volgende stap; een verhuizing naar Tilburg, werken in samenwerkingsverband en de start van een digitaal platform! Judith, dank voor jouw gastvrije ontvangst, ik wens je heel veel succes en blijf jouw ondernemende stappen zeker volgen.