Gastvrije kop koffie 27/100, Vir Audax vir Beatus Est

 

Scan-20171205-092859[4]Ik tref Anja Horvers bij Stadscafé Meesters in Tilburg. We kennen elkaar nog uit de tijd dat zij voor Advocatenkantoor Janse Gerritse Mannaerts (nu Mannaerts & Appels) werkte, waar mijn vader Chef de Bureau was. Heel warm zijn dan ook de herinneringen die ze met me deelt; dat mijn vader jaarlijks met ‘zijn-dames-van-kantoor’ poffertjes ging eten op de Tilburgse kermis en dat het kantoor een hele happening maakte van de Sinterklaas surprises. Bijgaande foto toont de carnavalskiel die zij ooit voor hem maakte, met een speciaal carnavalslied op het voorpand. Mijn vader is eind 2004 plotseling overleden, het doet zo enorm goed te horen dat mensen zo’n mooie en levendige herinneringen aan hem hebben! Dit zijn momenten om te koesteren.

De carrière van Anja is veelzijdig. Na Janse, Gerritse Mannaerts werkte ze voor de Gemeente Tilburg voordat ze in 1999 verhuisde naar Curaçao. Daar heeft ze uiteindelijk ruim vier jaar gewoond. Met haar propedeuse van de Kunstacademie op zak stortte ze zich daar, naast haar werk als officemanager, op haar grote hobby; het maken van keramieken, hondachtige vormen. Haar liefde voor (zwerf)honden was (en is) groot, menig verwaarloosd Curaçaos hondje heeft dankzij haar ergens in Nederland een warm nest gevonden. Ik wil het met Anja vooral hebben over de periode na Curaçao, de periode bij Audax, haar werkgever sinds oktober 2004. Audax is een familiebedrijf en richt zich op het uitgeven, vermarkten, verspreiden en verkopen van vooral printmedia.

IMG_0483Ze ging daar aanvankelijk aan de slag als secretaresse van de CFO en juridisch adviseur maar werd al snel door oprichter en Algemeen Directeur dhr. Jacques de Leeuw gevraagd zijn PA te worden. In het begin nog wat onwennig, maar al snel bleek dit op haar lijf geschreven te zijn. Zijn kijk op ondernemen, zijn transparantie en betrokkenheid bij medewerkers weerspiegelt voor haar nog steeds haar definitie van gastvrijheid. “Terugkijkend kan ik oprecht zeggen dat hij mijn leermeester is”, zo vertelt ze. “Hij schopte het van krantenjongen tot miljonair, maar blijft voor mij vooral een gewoon, wijs en sociaal mens.” De klik die ze met ‘meneer de Leeuw’ heeft is gebleven, ook nu hij gepensioneerd is en dus niet meer actief binnen Audax. Gaandeweg leerde ze het bedrijf tot in de kleinste details kennen, en werd ze betrokken bij alles waar Jacques de Leeuw mee bezig was. Zo noemt ze de memorabele, helende reis naar Suriname in 2010, om de Tilburgse heiligverklaarde Peerke Donders te herbegraven. Een belofte aan zijn moeder, die hem had gevraagd om ‘goed voor ons Peerke te zorgen’, werd hiermee ingelost. Ze deelt nog meer anekdotes, elk verhaal is doorspekt met respect en trots, mooi!

Sinds mei van dit jaar heeft Anja een nieuwe rol binnen Audax. Bij het afscheid van dhr. De Leeuw is bekendgemaakt dat ze als Directeur Sociale Zaken is toegevoegd aan de Raad van Bestuur. Ze ziet het als haar missie het gedachtengoed van Jacques de Leeuw te verankeren en de betrokkenheid van medewerkers, de ‘Audaxieden’, groot te houden. Audax wordt opnieuw op de kaart gezet!

Het befaamde levensmotto van Jacques de Leeuw is ‘Vir Audax vir Beatus Est’, ‘de stoutmoedige leeft gelukkig’. Een uitspraak die, als ik terugdenk aan ons gesprek, ook op jou van toepassing is Anja! Na een pad met veel bochten nu wat meer rust, geluk en passie. Heel erg bedankt voor jouw openheid, fijn dat ik je verhaal mag delen!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!