Gastvrije kop koffie 33/100, paddenstoelen uit koffiedik

Soms kom je ‘oude’ zakenrelaties weer tegen in een hele andere hoedanigheid. Dat is het geval met Jacqueline van Eerd, oprichter van ZuiderZwam in Tilburg. Jaren terug zaten we regelmatig om de tafel, zij als programmamanager van TIAS en ik als accommodatieverschaffer vanuit Landgoed De Rosep en Mansion Hotel Bos & Ven. Nu zag ik haar crowdfunding-campagne (Https://crowdaboutnow.nl/campagnes/zuiderzwam) voorbijkomen, dus ging ik langs bij ZuiderZwam, op het terrein van biologische tuin Ut Rooie Bietje (SMO Traverse).

Het begon toen Jacqueline een growkit voor oesterzwammen cadeau kreeg van haar man, ze was meteenUnknown verkocht! Een growkit is een kweekbak waarop je met je eigen koffiedik oesterzwammen kweekt, iedere ‘aanrecht-agrariër’ kan het. Het proces van afvalreductie naar voedselproductie fascineerde haar, ze volgde de opleiding bij RotterZwam en is, in oktober 2016, maar ‘gewoon’ gestart. In het kort het technische verhaal: Koffiedik is een universele schimmelbodem en daarom een prima ondergrond voor oesterzwammen. Samen met broed en kalk gaat het koffiedik in een geperforeerde zak en na een week of zes, een groei- en een fruitfase verder, kan er geoogst worden; de oesterzwam, de biefstuk onder de paddenstoelen. Inmiddels levert Jacqueline ook aan enkele Tilburgse horecabedrijven; met haar Tuktuk haalt ze koffiedik op, kweekt er oesterzwammen op en levert deze vervolgens weer aan de restaurants. Maar ook de oesterzwambitterballen en -kroketten vinden inmiddels gretig aftrek. Tijd om op te schalen dus, met koelcontainers die ze middels haar crowdfunding hoopt aan te kunnen schaffen!

Haar enorme enthousiasme doet me lachen, wat een energie straalt ze uit. “Kijk eens om je heen” zegt ze, “dit is toch een fijne plek, of niet! Bij Ut Rooie Bietje sta je letterlijk met beide voeten in de aarde. Mensen vinden elkaar hier zonder hiërarchie of vooroordelen, we gaan gewoon goed met elkaar om. Zo maakt er elke dag iemand verse soep met producten van het land, en wordt er gezamenlijk geluncht. Ooit startte ik hier als vrijwilliger en nu kan ik hier ZuiderZwam laten groeien, daar ben ik trots op!”

campaignText_43a86a940063584abe09ed133cda95a4Er is veel aandacht voor haar oesterzwammen, en Jacqueline profiteert maar wat graag van deze PR. “Ik doe graag mijn verhaal en hoop anderen daarmee enthousiast te krijgen, maar het helpt als derden over je praten. Ik ben zelfs benaderd door Douwe Egberts toen Gemeente Tilburg een aanbesteding deed. Dat is toch mooi, want nu haal ik daar koffiedik op en heeft de gemeenteraad inmiddels kennisgemaakt met mijn bitterballen en kroketten.”

Over gastvrijheid denkt ze niet na, dat is er gewoon. Ze ontvangt iedereen met open armen en probeert de sfeer positief te beïnvloeden door haar energieke en actieve houding. Ze heeft wel een wens en dat is meer productie draaien, zodat ze ook aan de restaurants die nu op de wachtlijst staan kan gaan leveren. Koffiedik heeft ze overigens genoeg, daar help je haar niet mee. Maar wel door haar campagne te steunen, en dat kan nog tot eind januari. Gewoon even doen!

 

 100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!