De interim opdracht van 7 maanden bij Villa Pardoes in 2011 is nog steeds de meest intense periode uit mijn hele loopbaan. Nu kom ik er weer voor mijn afspraak met algemeen directeur Peter Persoon. Ik verbaas me erover dat het voelt alsof het nog maar even geleden is, zo vertrouwd. De slak is inmiddels drastisch verbouwd en heeft er een bloem bijgekregen, maar de sfeer van toen is er nog. Tijd voor een mooie kop koffie!
Villa Pardoes is een vakantieverblijf in Kaatsheuvel voor kinderen (4-12 jaar) met een ernstige, mogelijk levensbedreigende ziekte. Elke week genieten 12 gezinnen van alle faciliteiten in en om de Villa. Wat dat doet met een gezin beschrijft deze quote uit het gastenboek heel goed: “Eigenlijk wil je helemaal niet op vakantie in Villa Pardoes. Want dat betekent dat je een ziek kind hebt. Maar wat er deze week hier met ons gebeurde, is zo bijzonder. Even leek het alsof Sam helemaal niet ziek was. Het ging weer om ons gezin, we hebben genoten.”
Peter is al bijna 10 jaar verbonden aan Villa Pardoes en zegt: “Het concept is door de jaren heen niet veranderd, de ontwikkelingen daaromheen wel. Vroeg men de eerste jaren nog of de Villa een sjoelbak had, nu is men vooral geïnteresseerd in de wificode!” Inmiddels bestaat er in de wereld van Villa Pardoes zelfs een Minecraft versie van de Villa (https://youtu.be/oqg0ZS4qnqM). Deze vormde aanleiding voor de bouw van een digitaal platform dat dit jaar verder uitgerold gaat worden. Een fantastisch middel om de kinderen, ook na hun verblijf in de Villa, nog met elkaar te laten ‘linken’. “We gaan dit platform zodanig inzetten dat gasten voorafgaand, tijdens en na hun verblijf in de villa contact met elkaar kunnen hebben en houden” vertelt Peter enthousiast. “Veel gasten zijn bij aankomst een beetje overweldigd door de villa, we geloven dat we op deze manier voor een zachtere landing kunnen zorgen. Onze gasten zijn tevens onze ambassadeurs die als geen ander de boodschap van de villa aan derden over kunnen brengen. En, eerlijk is eerlijk, in de toekomst levert dit misschien wel nieuwe vrienden of sponsoren voor Villa Pardoes op.”
Sommige gezinnen hebben 7 jaar geleden een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Dan reed ik wel eens naar huis met tranen in mijn ogen, denkend aan mijn eigen gezin met 3 kerngezonde zonen en balend van mezelf dat ik me druk maakte over pietluttige zaken. Wat ik vooral lastig vond om te zien waren ouders die volledig langs elkaar heen waren gaan leven door de ziekte van hun kindje. Altijd maar op zorg- en overlevingstand staan kan mensen naar elkaar toe doen groeien maar ook juist van elkaar doen verwijderen. En in een ‘gezonde omgeving’ met plezier en ontspanning komt dit besef dan keihard binnen, moeilijk hoor.
De bejegening van de gasten is absoluut de gastvrije pijler van Villa Pardoes. Medewerkers, maar zeker ook vrijwilligers spelen hierbij een cruciale rol. Zij bieden een luisterend oor of een arm om een schouder, zij ont-zorgen vaak of begeleiden (kinder-)activiteiten. Maar altijd dragen zij bij aan het creëren van een veilige en geborgen omgeving waardoor ouders hun kind weer even ruimte durven geven. Of, zoals Peter glimlachend zegt: “het is hier net een overdekte camping, er zijn geen prikkels van buitenaf waardoor mensen elkaar vinden in een intensief sociale gemeenschap.”
Weer stap ik met emotie, maar vol energie in mijn auto. Omdat het zo vertrouwd en warm was, en omdat het me weer aan het denken zet. Dank Peter, voor een hernieuwd kijkje bij Villa Pardoes, een plek om lief te hebben!
100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!