Gastvrije kop koffie 36/100, Tilburg, een Smart City Society

Tilburg is mijn stad; ben er geboren, opgegroeid en, na een uitstap naar Brussel, Parijs, Amsterdam en Kaatsheuvel, weer thuisgekomen. “Ik kom nooit meer terug”, riep ik ooit. Woon er weer met plezier en  kijk nu met andere ogen, met de blik op alle recente ontwikkelingen! Als trotse Tilburger citeer ik koning Willem II: “hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig.” Tijd om bij te kletsen met Marc Meeuwis, Directeur Citymarketing Tilburg, we hebben afgesproken bij Qlubhouse in de Tivolistraat.

Toen Tilburg er een paar jaar terug voor koos om diverse projecten in de stad op hetzelfde moment aan te pakken werd een omslag gerealiseerd. Door rigoureus op te knappen, uit te breiden en te ontwikkelen heeft het Tilburgs DNA landelijke aandacht gekregen. Van Groningen tot Maastricht, diverse gemeentes komen kijken wat er met de stad gebeurt. Binnenkort is ze zelfs 1 van de slechts 4 steden waar klantentrekkers Hudson Bay, Decathlon, Primark en Mediamarkt allemaal in het centrum vertegenwoordigd zijn. “Ik woon hier nu 30 jaar, en dat voelt goed. Als citymarketeer weet ik natuurlijk dat we lang niet altijd het mooiste laten zien” zegt Marc. “Maar dat past wel bij mijn favoriete kernwaarden van de stad; sociaal en rauw (ZomooiisTilburg). Hierin zijn vooral de mensen mooi, in hun bescheidenheid en doe-maar-gewoon-mentaliteit. En daar gaat het om!

Marc vertelt enthousiast, ik kan pagina’s vullen met zijn verhalen over de stad, of met hem terugkijken naar Koningsdag 2017. Maar dat doe ik niet, want ik mag iets vertellen over een nieuw initiatief van Citymarketing Tilburg, in samenwerking met Ericsson! Een uniek concept, bedoeld om nog meer mensen voor onze stad te laten kiezen. In de loop van 2018 wordt Smart City Society uitgerold. Een online, profiel-gestuurd portaal met 3 voordeuren: Ticket to Tilburg, Student in Tilburg en Make it in Tilburg. Laagdrempelig en uitnodigend, met achter elke voordeur een gastvrij welkom voor iedereen; ‘wat fijn dat je er bent!’

Ticket to Tilburg klinkt al bekend, denk aan de filmpjes met Leo Alkemade of de zoektocht naar de eerste stadsfotograaf. Binnenkort kun jij iemand van buiten de stad jouw favoriete plekken laten zien door hem/haar een ‘Ticket to…’ te geven. Maar het voordeel en het gemak is veel groter; op basis van jouw profiel krijg je de beste tips van lokale ondernemers, weet je wat de daghap is van jouw favoriete eetcafé maar ook waar nog parkeerplaatsen vrij zijn. Student in Tilburg biedt de 30.000 (aankomende) talentvolle studenten alle ruimte om zich snel thuis te voelen in de onderwijsstad, om elkaar te vinden en te voeden. En wellicht ook om na hun studie te blijven… En dan Make it in Tilburg, dat ook al een start gemaakt heeft. In samenwerking met de gemeente is een website ontwikkeld die het bedrijfsleven moet overtuigen van de kracht en succesfactoren als vestigingsstad voor ondernemers. “Smart City Society is een fantastisch project dat Tilburg voor iedereen op maat in beeld brengt. Het is toch gaaf dat andere gemeentes de ontwikkeling van dit platform nauwgezet volgen, maar wij zullen hierin mooi de eerste zijn en blijven!” lacht Marc.

Ik kan geen afscheid nemen zonder te vragen wat gastvrijheid voor hem betekent. “Dat is niet zo moeilijk”, zegt hij met een brede glimlach, “zet mij maar in een bar, met vrienden, witte wijn in de koeler, een vers getapt koud biertje en bitterballen. Zoals laatst bij Van Horen Zeggen, ik had van hen een bon gekregen met een waarde van € 150,00; om ‘stuk te slaan’ aan de bar met 10 collega’s of relaties.  Een superleuk idee, voor mij echt het toppunt van gastvrijheid!” De stad mag zich gelukkig prijzen met het team van Citymarketing Tilburg, daar zitten marketeers waar je blij van wordt. Dankjewel Marc, voor de gezellige klets. Veel succes met alle plannen en tot gauw. Houdoe!

 

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!