Gastvrije kop koffie 48/100, ontzorgen in de zorg

Pascale Vugts – Betiquette

Het gezellige en altijd drukke DE café in het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg is mijn koffie-werkplek van vandaag. Hier heb ik afgesproken met Tanja Roosen, trainer en coach van zorgprofessionals. Tanja is voor mij geen onbekende, maar een waardevol ‘souvenir’ van de Ladies Circle. Sommige contacten zijn voor altijd, ook als je elkaar een tijd niet ziet of spreekt. Ik ben nieuwsgierig naar de switch die ze gemaakt heeft; van gynaecoloog naar trainer/coach.

Tanja zit goed in haar nieuwe rol, ze straalt wanneer ik haar vraag naar The Human Factor, het thema waar zij zich mee bezig houdt. “Mijn kennis als specialist is mijn kracht, die kan ik goed reflecteren op zorgprofessionals van verschillende disciplines” vertelt ze. “Tegenwoordig heeft de cliënt meer regie, is mondiger en heeft inzage in het eigen dossier. Dat vraagt, vanuit de zorg bekeken, om een andere benadering en samenwerkingsvorm. We moeten af van het in standhouden van eilandjes en een wij/zij-cultuur. Bij gynaecologie bijvoorbeeld wordt nu al gewerkt met een casemanager die, vanuit een multidisciplinair team, vooraf het zorgpad van een cliënt bepaalt.”

Het doel van The Human Factor is om hardware en humanware dichter bij elkaar brengen. Om verschillende disciplines een gemeenschappelijke taal te laten spreken, met behoud van hun eigen kenmerken. Een team is, zeker in onverwachte of stresssituaties, zo sterk als haar zwakste schakel. Door het inzetten van Team Resource Management wordt het belang van doelgerichte communicatie duidelijk. Hier zijn meerdere tools voor beschikbaar, een daarvan is ‘10-voor-10’. Tanja vertelt: “10-voor-10 is een korte briefing van 10 seconden om vervolgens 10 minuten vooruit te kunnen. Een efficiënte overdracht die voor de specialist voldoende is om overzicht en helderheid in een situatiete krijgen door het stellen van de juiste vragen. Dat lukt alleen wanneer alle betrokkenen elkaar begrijpen en dus de volgende schakels verbonden zijn; vragen, antwoorden, terugkoppelen en afvinken.”

Peer Support

Een ander belangrijk onderdeel van The Human Factor is ‘Peer Support’. “Een zorgprofessional kan soms ook slachtoffer zijn, vroeg of laat ontstaan er littekens op zijn of haar professionele ziel”, gaat ze verder. “Dan wil je je verhaal doen bij iemand die je vertrouwt, die niet oordeelt en verslag doet, maar die er gewoon voor je is. Dat is een Peer! We hebben hier bij ETZ nu zo’n 20 collega’s voor opgeleid, het is enorm mooi daaraan bij te mogen dragen.” Tanja geniet van haar proactieve rol in het ontzorg-proces van de interne organisatie. Zo ken ik haar ook, gedreven, met passie en oprechte interesse in mensen! Zo omschrijft ze ook haar gevoel bij gastvrijheid: “Ik hoop altijd dat mensen zich uitgenodigd voelen om zich bij mij welkom te voelen. Zodat het niet moeilijk is zich voor mij open te stellen. Zakelijk en privé.”

Jouw aanpak en uitstraling maakt de zorg vanzelf een beetje gastvrijer en nodigt anderen uit hier samen met jou aan verder te bouwen! Dankjewel Tanja, voor deze warme en sprankelende koffie!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil je ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!