Gastvrije kop koffie 49/100, trainen in Becoming great

Pascale Vugts – Betiquette

Ik ben bij het Willem II stadion, decor van mijn afspraak met Koen van Gorp, trainer en personal coach bij Kenneth Smit training. Hij voelt zich een bofferd, met een eigen trainingsruimte op een plek waar het leeft, op sportief, communicatief en commercieel vlak! Koen is franchisenemer van Kenneth Smit trainingen. Hij draagt met praktijkgerichte verkoop-, management- en communicatietrainingen bij aan verbeterde bedrijfsresultaten en succesvolle persoonlijke carrières. Ik loop persoonlijk niet altijd warm voor slogans als ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’, maar dat maakt mijn nieuwsgierigheid naar gastvrijheid in de wereld van trainingen niet minder.

Kenneth Smit

Koen komt uit een Tilburgs ondernemersgezin en is opgegroeid met een hands-on mentaliteit. Vanuit zijn managementfunctie bij een bedrijf in hout- en bouwmaterialen is hij 12 jaar geleden het trainersvak ingerold. Zijn wens om dat als zelfstandig ondernemer te doen kon hij al snel waarmaken. Wat maakt nou dat het geven van trainingen uitdagend en aantrekkelijk blijft? “Geen training of groep is hetzelfde”, zegt Koen. “Ik verkoop namelijk geen trainingen, maar help mijn relaties hun doelstellingen te realiseren. Daarbij gebruik ik de theoretische onderleggers van Kenneth Smit en lever 100% maatwerk. Ik plan vooraf intake dagen en meereisdagen met de opdrachtgever en stem vervolgens het programma volledig af op de dagelijkse praktijk. Vaak zijn dat meerjarige trajecten. Het is mooi om de deelnemers gaandeweg dat traject ook echt stappen binnen hun eigen organisatie te zien maken.”

De werkwijze van Koen is helder; optimaliseren van gesprekstechnieken en gedragsverandering (waar nodig) vormen altijd de basis van de rollenspellen, waarbij hij zelf de acteur is. Hij vertelt verder: “Door mijn manier van voorbereiden raak ik thuis in de organisatie van mijn opdrachtgevers en kan ik elke voorkomende praktijksituatie met de deelnemers oefenen. Het gaat hierbij niet om falen of slagen maar om leren! Het mooie van Kenneth Smit is dat ik de vrijheid heb om er mijn eigen draai aan te geven. Ik voel me meer onder-gever dan ondernemer. Ben altijd bereikbaar voor mijn relaties en heb als doel telkens de verwachtingen te overtreffen.”

IJsbrekers

Op mijn vraag of hij bewust bezig is met gastvrijheid zegt hij: “Ik zorg goed voor mijn gasten, geef ze het gevoel dat ze niet voor niets in de file hebben gestaan voor mijn training. Ik schenk ook altijd het eerste kopje koffie voor de deelnemers in, dat blijkt toch altijd weer een goede ijsbreker. Je gaat samen een meerjarige relatie aan, daarom vind ik het belangrijk dat zij zich welkom en veilig voelen. Zo’n meerjarenproject wordt altijd op de middenstip van het Willem II stadion afgetrapt, letterlijk! Iedereen schiet op doel, de bal mogen ze houden, dat is een eerste souvenir. Zo staan de deelnemers gedurende het traject nog meer kleine verrassingen te wachten.” Verder denkend komt hij tot de conclusie dat ook privé een persoonlijke benadering, herkenning en een warm onthaal van mensen een goed gevoel geeft. Maar ook dat het eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Na een laatste blik op het hoofdveld verlaten we de skybox. Ik heb zelden een commercieel trainer gesproken met zoveel passie en enthousiasme, geen wonder dat deelnemers met hem weglopen. Dank Koen, bij jou geen verliezers met een excuus, maar winnaars met een plan!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!