Gastvrije kop koffie 50/100,Met je Hart kwetsbare ouderen verbinden

Stichting Met je Hart is gestart door Babs van Geel in Utrecht en heeft als doel eenzaamheid bij kwetsbare ouderen te verminderen. En vanaf 2014 ook succesvol actief in Tilburg, onder bezielend enthousiasme van Hélène Schneiders. Zij stond op de barricades om Tilburgse woonzorgcentra, wijkverenigingen, huisartsen en andere betrokkenen enthousiast te krijgen. En met succes, inmiddels zijn er ongeveer 250 ouderen en 120 vrijwilligers betrokken bij Met je Hart Tilburg! 

De restaurantcampagne

We praten uitgebreid bij met heerlijke koffie bij Villa Pastorie aan de Piushaven in Tilburg. Vanuit haar intensieve betrokkenheid bij Cafés Van Horen Zeggen en De Boekanier staat Hélène voor mij synoniem aan gezellig en gastvrij. En precies zo heeft ze ook Met je Hart Tilburg op de kaart gezet; gezellig en gastvrij! Het begon allemaal met de restaurantcampagne in 2014, waar dat eerste jaar al 23 restaurants aan meewerkten. Aan restaurantgasten werd gevraagd of er € 1,00 extra op de rekening gezet mocht worden. Van de opbrengst werden de eerste activiteiten voor ouderen georganiseerd. “En dat zijn vooral activiteiten waarbij eten ook centraal staat” vertelt Hélène. “Samen eten verbindt mensen, er ontstaan mooie gesprekken en ‘genieten’ krijgt weer betekenis; genieten van eten maar ook van gezelschap. Veel mensen vinden het moeilijk te benoemen dat ze eenzaam zijn, soms komt daar zelfs schaamte bij kijken. Wij proberen hen hierin een beetje te ont-zorgen, bijvoorbeeld door deelnemers met dezelfde postcode aan elkaar te koppelen. Soms is het ophalen van mensen die bij elkaar in een wijk wonen al genoeg om nieuwe contacten te leggen.”

De langste eettafel, Tilburg Culinair 2018

Aandacht voor elkaar in sociale ontmoetingen staat centraal. Inmiddels zijn er wat criteria bepaald waaraan de gasten van Met je Hart moeten voldoen. Mensen met vaak fysieke of financiële beperkingen, met een klein sociaal netwerk en die ‘omarmd’ kunnen/willen worden door een vrijwilliger. “Sociale contactmomenten zijn enorm belangrijk. Neem mijn moeder Ineke, zij belt dagelijks met een aantal ouderen om te horen hoe het met hen gaat”, glundert Hélène. “Daar ben ik enorm trots op, net als op mijn zus die bij vrijwel alle activiteiten als vrijwilliger betrokken is. Wat een familiebedrijf hè!”

Sociale mantelzorg

De kern van de Stichting is in elk opzicht gastvrij, alle betrokkenen zetten onbezoldigd hun deur open voor anderen. Hélène zegt het heel treffend: “Hoe meer Met je Hart groeit, hoe belangrijker het is om klein te blijven in onze grootsheid, het moet om de kwetsbare ouderen blijven gaan. Het is een vorm van sociale mantelzorg die zichzelf, nu al in 26 gemeenten, kan bedruipen.” Maar ook geeft ze aan dat, om op te schalen en te professionaliseren, team Tilburg versteviging nodig heeft. Ze zoekt met name mensen die zorg en activiteiten willen coördineren. Inmiddels is bekend dat Stichting Met je Hart kans maakt op een Appeltje van Oranje, wat een prachtige erkenning zou dat zijn voor dit mooie initiatief! Meer informatie, maar ook een mogelijkheid om te doneren, is te vinden op www.metjehart.nl

Dankjewel Hélène voor de sprankeling in je ogen als je vertelt over Met je Hart. Ik hoop dat de juiste vrijwilligers zich bij je melden zodat gastvrije mantelzorg in Tilburg nog meer mooie verbindingen kan maken!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!