Gastvrije kop koffie 51/100, een Prins Heerlijke deze keer!

Prins Heerlijk bestaat 10 jaar! Gestart in 2008 om jongeren met leerproblemen en een horeca-ambitie een opleiding en begeleiding op maat te bieden. De missie is hetzelfde gebleven, de horeca is uitgebreid met zorg en detailhandel. Met inmiddels meer dan 150 externe werkgevers voor de jongeren. Niet alleen het aantal jongeren is gegroeid, ook de maatschappelijke context waarin zij hun plek zoeken is veranderd. Zelf kom ik ook al 10 jaar graag bij de locaties van Prins Heerlijk. En met heel veel plezier kijk ik terug op de avond dat ik, voor het 5-jarig bestaan, een etiquettediner voor de jongeren mocht verzorgen. Een fantastische avond, vol warmte en plezier.

Prins Heerlijk Lunchcafé

Ik drink koffie met Abgar vanRijswijk, horecamanager en kwartiermaker vanaf het eerste begin. Uiteraard hebben we afgesproken bij Prins Heerlijk Lunchcafé in het centrum van Tilburg. Abgar en ik hebben een lange historie samen. Eerst collega’s, later sparringmaatjes, en nog steeds zoeken we af en toe momenten om bij te praten. “Mijn start bij Prins Heerlijk was een bijzondere,” vertelt hij. “Samen met mijn dochter schuilde ik voor de regen, hier voor de deur. Ella Buijze (oprichter) opende de deur en vroeg of ik binnenkwam. Ik kwam midden in een grote verbouwing terecht van wat later het Lunchcafé zou worden. Ella vertelde me haar verhaal en de rest is geschiedenis.” Abgar geeft aan dat het succes deels voortkomt uit het denken in kansen en mogelijkheden. “Ik kreeg vertrouwen en vrijheid, kreeg handvaten mee als: ‘kijk maar hoe het wel lukt’ en ‘zorg maar dat het werkt’. Een geslaagde combi, dat is gebleken.”

Prins Heerlijk Lunchcafé

De kern van Prins Heerlijk

In het jubileum magazine voor het 10-jarig bestaan komen veel jongeren aan het woord. Ik neem de vrijheid een van hen, Thomas Winter, te citeren: “Bij Prins Heerlijk krijg ik mbo-onderwijs dat bij mijn denken aansluit. Maar ik doe het wel zelf. Prins Heerlijk geeft je alleen een zetje.” Dat is precies de kern, het gaat er om jongeren op een juiste plek te krijgen door te kijken wat goed voor hen is. Maar ze doen het uiteindelijk zelf, begeleid door leermeesters op verschillende vlakken. “Leermeesters en jobcoaches zijn een groot deel van ons kapitaal” zegt Abgar, “de jongeren vertrouwen hen, zij scheppen duidelijkheid door een bepaalde directheid in hun communicatie en een persoonlijke aanpak. Iedereen die zich betrokken voelt is trots, dat moet ook zo blijven.”

Ik vraag Abgar of hij de gastvrijheid bij Prins Heerlijk kan benoemen. Hij zegt: “Iedereen is gast! Dat staat nooit ter discussie, niet voor de jongeren en niet voor de mensen daaromheen. Hoe groot we ook geworden zijn, het draait altijd om de mensen. Persoonlijke aandacht, daar gaat het om, ook voor mij. Een praatje met vaste gasten, en het besef dat ik alle jongeren nog bij naam ken!”

Dankjewel Abgar, dat ik weer een kijkje mocht nemen in een van de meest bijzondere Tilburgse keukens. Ik sluit af met een citaat van Ella Buijze uit het jubileum magazine: “De jongeren hoeven geen Prins Heerlijk etiket. Dat zeggen we ook tegen de bedrijven waar ze werken. Onze jongeren moeten net als iedereen zorgen voor tevreden gasten, klanten en cliënten. Ze mogen ook fouten maken. Om het vervolgens weer beter te doen. En nog trotser te worden.”

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!