Gastvrije kop koffie 52/100,Voedsel weggooien? No way!

Voedselverspilling krijgt steeds meer aandacht. En dat is maar goed ook; een derde (!) van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt verdwijnt in de afvalbak. Eerlijk gezegd ben ik zelf ook een makkelijke weggooier. Maar vorige week heb ik voor de eerste keer gebruik gemaakt van de NoFoodWasted app; ik heb een ‘overgebleven maaltijd’ aangeschaft van een Tilburgs restaurant. Nieuwsgierig naar het verhaal van oprichter August de Vocht van NoFoodWasted drink ik koffie met hem bij Villa de vier Jaargetijden.

De NoFoodWasted app

Opgegroeid in een supermarktomgeving en actief afnemer van afgeprijsde etenswaren groeide zijn besef dat voedsel en zijn wereldbeeld scheefliepen. Vanuit het gevoel te willen veranderen en de wetenschap dat dit een commerciële aanpak nodig had is NoFoodWasted ontstaan. Met een tas vol enthousiasme liep hij supermarktketens af, met de bedoeling managers en klanten te informeren en vooral te activeren. De basis  voor de consumentenapp NoFoodWasted was gelegd.

Het pad van zijn startup was er een met veel hobbels en tegenslagen, vastgelegd in de documentaire TheRollercoaster Startup, over de zoektocht van August naar investeerders. (https://vimeo.com/199426144). Helaas heeft deze documentaire het grote publiek niet bereikt, de landelijke televisiezender miste het ‘uitbundig vieren van successen’. Jammer, persoonlijk vind ik het een pareltje! Zijn reis is eenzaam, de worsteling om toch zijn droom na te jagen zonder zichzelf en zijn team daaraan ten onder te laten gaan is puur, bijna rauw in beeld gebracht. “Ik kijk niet alleen maar trots terug naar de film”, vertelt August. “Maar ik heb wel geleerd dat het goed is om bij mezelf te blijven en te doen wat ik doe!”

Aandacht is nodig

Inmiddels zijn er flinke stappen gemaakt. Zo is derde kerstdag officieel NoFoodWasted-dag geworden. En heeft de app al veel gebruikers en aanbieders (supermarkten, restaurants maar ook speciaalzaken als Appelsien in Tilburg), maar genoeg is het nog lang niet. De behoefte aan investeerders blijft, en dus zal er nog meer aandacht voor NoFoodWasted moeten zijn om bij die groep in beeld te komen en te blijven. Want August wil uiteindelijk nog steeds Europa in. “Omdat” zo zegt hij, “500 miljoen Europeanen meer verschil maken dan 17 miljoen Nederlanders”.

Het aanpakken van voedselverspilling vraagt om bewustwording voordat gedragsverandering kan plaatsvinden. Moeilijk, maar niet onmogelijk met een gastvrije aanpak. August vertelt: “NoFoodWasted biedt een oplossing die voor zowel leverancier, consument als maatschappelijke omgeving toegankelijk is. Het is ont-zorgen, je hebt de vrijheid om jouw persoonlijke wensen te kiezen. Met minder kosten, meer omzet en een goed gevoel als resultaat!”

Beste August, dankjewel! En beste lezers; zoek en gebruik de NoFoodWasted-app, het lijkt misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar wel een die de moeite waard is en die naar meer smaakt!

100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!