Kunst of beveiliging?
Na zijn studie kon Aart kiezen; hij werd aangenomen bij zowel een bedrijf in de kunstsector als een bedrijf in de beveiliging. Hij koos het laatste en ging aan de slag bij een bedrijf in camerasystemen in Kaatsheuvel. Een groeiende organisatie die o.a. Brussels Airport tot zijn klanten mocht gaan rekenen. Daar heeft hij ooit, om aan te tonen dat er niet of nauwelijks naar beeldschermen gekeken werd, met een oranje verpakt koffertje door de dangerous zone gelopen. Toen hij zich wat later bij zijn afspraak meldde bleek hij inderdaad niet opgemerkt te zijn. Voor Aart het moment om aan de slag te gaan met een eigen opleiding cameratoezicht.
“Zo is Eye-D ontstaan” vertelt Aart. “Tijdens mijn studie had ik zelf ervaren dat ik goede resultaten behaalde als er een pakkend en inhoudelijk verhaal, voorzien van praktijkvoorbeelden verteld werd. Ik werd geprikkeld door een charismatisch verteller. Dus daar lag mijn focus; hoe vertel ik pakkend het verhaal dat kijken zien moet worden.” Geïnspireerd door een presentatie van oud-keeper Hans van Breukelen sprak Aart verder met hem over trainingen. Hans wilde graag meedenken en sloot zich aan. Nog steeds is hij, als aandeelhouder, trainer en coach, betrokken bij Eye-D.
Observatie Attitude Schijf

Eye-D heeft de Observatie Attitude Schijf (AOS®) ontwikkeld. Dit zijn een 8tal vaardigheden, die toegepast worden om beter te zien (kijken moet zien worden). Zo is het herkennen van afwijkend gedrag een vaardigheid, net als de wetenschap dat elk strafbaar feit bestaat uit de voor-fase, de delict-fase en de na-fase. “Een veilige samenleving hoort voor iedereen een basisbehoefte te zijn. Dus afwijkend gedrag vraagt om actie,” zegt Aart. “We zijn betrokken geweest bij de nasleep van diverse terroristische aanslagen. Dat is heel heftig, maar het bevestigt ook hoe waardevol onze rol is. Het observeren van dergelijke beelden levert niet alleen zeer waardevolle informatie op maar kan ook leiden tot aanhouding van daders.”
Gastvrijheid

Als Brabander, Bourgondiër en carnavalsvierder is Aart van nature gastvrij. Zakelijk is gastvrijheid bovendien een serieuze tool, die hem helpt om te trainen met een open houding en om zodoende vertrouwenspersoon te kunnen zijn voor deelnemers. “Deelnemers willen aandacht en willen gehoord worden, het draait ook om collegiale aandacht voor elkaar. Een duidelijke en positieve communicatie draagt bij aan de dienstverlening. Het werk in een control room kan pittig zijn. Ik probeer het voor hen luchtig en verrassend te houden door bijvoorbeeld in de pauze bij iedereen een rolletje pepermunt neer te leggen. Een klein gebaar met een glimlach als resultaat!”
Hij geeft aan ook privé niet anders te doen. “Mijn eigen gastvrijheid is dat ik het mensen graag naar de zin wil maken en ik doe dat door open en eerlijk te zijn. Door vertrouwen te schenken ontstaat ook vertrouwen.” Dankjewel Aart, ik heb genoten van een gepassioneerd verhaal over een wereld die redelijk onzichtbaar lijkt voor de buitenwereld maar die in toenemende mate een belangrijke rol speelt. En bovendien genoten van heerlijke koffie!
100 gastvrije koppen koffie, met mooie en inspirerende verhalen als resultaat! Wil jij ook deel uitmaken van mijn 100 gastvrije koppen koffie project? Stuur me een berichtje en we plannen iets waar en wanneer jou dat uitkomt!