Gastvrije marketing

SEA-1720-def_WEB Marketing gastvrij? Jazeker, het bestaat! Een tijd terug heb ik een bedrijf ontdekt dat door een gastvrije benadering de gunfactor van de doelgroep al binnen heeft voordat er ook maar één product is afgenomen! Presentatie en persoonlijke aandacht zijn twee peilers waarop haar marketing gestoeld is.

Nieuwsgierig
Er zat een flyer als losse inleg in een zakelijk blad. Een mooi afgewerkt product op A5 formaat, een handgeschreven lettertype, op crèmekleurig briefpapier en voorzien van enkele illustraties. Het was een uitnodiging om de brochure van een Italiaans culinair postorderbedrijf aan te vragen. Nieuwsgierig en Bourgondisch van aard voldeed ik graag aan dit verzoek.
Enkele dagen later ontving ik de brochure; een boekwerk van maar liefst 136 pagina’s! Een prachtig kijkboek, vol sfeerbeelden uit Toscane, het landgoed van de Famiglia Lo Franco en gerechten waarbij het water je in de mond loopt. Slim, maar vooral ook prachtig gedaan! De foto’s stralen een warme saamhorigheid uit waar je U tegen zegt, de bijbehorende verhalen en de dvd (vier jaargetijden op La Vialla) laten je geloven dat jouw volgende vakantiebestemming Italië moet zijn.
Druiven plukken staat nog op mijn Bucket-list, ineens zag ik die gedroomde locatie zomaar voor me…

WOW
Behalve een ‘WOW’ van ‘wat goed!’ was er ook een ‘WOW’ van ‘wat moet dat kosten?’. Hoe groot is het marketingbudget van dit bedrijf! Ze slagen ze er in Italië bij je thuis te brengen! De presentatie was tot in de puntjes verzorgd; het persoonlijk geschreven kaartje was voorzien van de juiste verzenddatum, door het gaatje van de dvd was een rood lint bevestigd zodat er geen vette vingers op komen als je deze uit de envelop haalt, en er wordt gerecycled papier/karton gebruikt.
Overdreven? Absoluut niet, details bepalen de uitstraling van je bedrijf en creëren een hoge kwaliteitsverwachting. Door het kijkje in de keuken heeft La Vialla een gezicht gekregen en voelt het of je de Famiglia Lo Franco persoonlijk kent. En dat is wel zo prettig zakendoen!

Cadeautje
De brochure belandde tussen een aantal andere magazines. Weggooien deed ik deze niet, maar een bestelling had ik nog niet geplaatst. Tot gisteren; bij de post zat een La Vialla doosje met daarin een mooie kaart, gericht aan alle ‘Beste vrienden’ en een klein flesje olijfolie. Zomaar, namens de hele ‘band’ van La Vialla! Het voelde alsof ik geen cadeautje verdiend had en gunde hen vervolgens mijn eerste bestelling.

Missie geslaagd!
En daarmee is deze marketingmissie geslaagd en wordt het succes van gastvrije marketing blootgegeven; bestellingen die volgen op de succesvolle mailing maken de investeringen goed. Prospects worden overtuigd, relaties worden geprikkeld een nieuwe bestelling te plaatsen. Mijn complimenten!

Unknown1De bestelling werd, via een Nederlandse distributeur, kosteloos bezorgd, en ook die laatste schakel bleek een hele sterke te zijn. Er volgden sindsdien nog meerdere bestellingen; gastvrije marketing maakte van mij een La Vialla ambassadeur! Wie weet ga ik in 2016 die druivenpluk wel van mijn Bucket-List schrappen. Dan laat ik het jullie weten…