Betiquette | Gastvrij in zaken
De geur van gastvrijheid – veerkracht (II)
De geur van gastvrijheid – veerkracht & de geur van gastvrijheid (II & I)
Olaf Vugts | Van vakantiewerk tot directeur bij de Efteling
Voorjaar 2024 | Reserveer direct
Deze editie van De geur van gastvrijheid gaat over veerkracht. Veerkracht heeft altijd een positieve lading, net als gastvrijheid. En iedereen die heeft meegewerkt aan dit boek laat in zijn of haar verhaal veerkracht zien. Gegoten in strijdlust, kwetsbaarheid, wilskracht, flexibiliteit of creativiteit. 25 persoonlijke verhalen van Noord-Brabantse ondernemers, opgetekend tussen juli 2021 en mei 2022. Gastvrijheid is de rode draad gebleven, en is misschien nog wel belangrijker geworden dan voor de pandemie. Het lange tijd moeten missen van ‘live’ ontmoetingen met andere heeft onze behoefte aan warme en persoonlijke aandacht alleen maar aangewakkerd. Laten we hopen dat dit zo blijft.
Juli 2022 | €18,50 | Bestel direct
De geur van gastvrijheid is voor iedereen uniek. In dit (pré corona) boek staan 55 gastvrije verhalen van ondernemende Brabantse mensen opgetekend. Persoonlijke gesprekken, gevoerd in hun favoriete horecagelegenheid, aan hun bureau of aan de keukentafel. Soms klein en verrassend, soms prominent aanwezig; iedereen heeft een eigen gastvrij verhaal! De korte verhalen zijn inspirerend en prikkelend, met quotes die uitnodigen om verder te lezen.
November 2020 | €18,50 | Bestel direct
Je raakt nooit uitgelezen over gastvrijheid. En er is altijd plaats voor inspirerende verhalen. Daarom kun je beide edities van De geur van gastvrijheid ook in één keer bestellen. Een buitenkansje! En het begin van een unieke serie…
€32,50 | Bestel direct
Als kind al zocht ik gezelligheid op. Wanneer mijn ouders thuis een feestje hadden stond ik vooraan om mee te helpen, en bracht ik hapjes en drankjes rond. Ik kletste met alle gasten en bleef zo lang mogelijk treuzelen, om niks van de pret te missen. Als ik dan uiteindelijk toch naar boven moest, lag ik in mijn bed te luisteren naar het gelach en het geroezemoes. Ik genoot van dat geluid, zo klonk gezelligheid!
Later, toen ik als hotelschoolstudent werkte bij grote diners, feesten en partijen, klonk dat opstijgende geluid van pratende mensen, klinkend bestek op de borden en muziek op de achtergrond voor mij nog steeds magisch. Het is het warme, doordringende en onvergetelijke geluid van mensen die het naar hun zin hebben!
“Dat magische gevoel heb ik ook met koffie. De geur van koffie is voor iedereen herkenbaar. Koffie is genieten, samen of alleen. Koffie breekt ijs en maakt sfeer, en zorgt vaak voor een moment van rust of ontspanning. Daarom is koffie voor mij, liefst samen met een puntje versgebakken appeltaart, de geur van gastvrijheid!”
Ik ben altijd ‘blijven hangen’ in de wereld van Hospitality en heb in prachtige hotels gewerkt in Brussel, Parijs, Bussum, Kaatsheuvel en Oisterwijk. Ik koester de herinneringen uit deze tijd. Ontmoetingen met prominente gasten, dubbel geboekte hotelkamers en onverwacht een touringcar met Japanse toeristen voor het hotel, of het hosten van een chique wild-diner voor honderden gasten. En heel veel onvergetelijke momenten met collega’s, samen zorgden we ervoor dat het onze gasten aan niets ontbrak. Zoveel gasten en zoveel wensen, het ging wel eens ver. Maar ik vond het een heerlijke omgeving om in te werken. Nog steeds ga ik graag even in een hotellobby zitten om sfeer op te snuiven. Om de bedrijvigheid te zien en de gastvrijheid te voelen. En dan kriebelt het, altijd. Wie weet ga ik ooit nog eens terug…